De ene witblauwe is de andere niet

categorie Fokwaarden
12
dec
2020
0
Reacties

Belgisch witblauwe stieren voor de gebruikskruising vertonen grote verschillen, in kwaliteit van de kalveren, maar ook in geboortegemak. Witblauwkenner Ruben Bonne legt uit hoe de fokwaarde tot stand komt en hoe deze gelezen moet worden.

‘Als gevolg van de populariteit van de gebruikskruising is er een levendige handel in sperma van witblauwe stieren ontstaan. Daarbij is prijs vaak een belangrijk verkoopargument’, merkt Ruben Bonne, productmanager Belgisch witblauw bij CRV. ‘Maar de ene witblauwe stier is de andere niet. Er bestaan grote verschillen tussen stieren, bijvoorbeeld voor geboortegemak. Om verrassingen te voorkomen raad ik veehouders aan om betrouwbaar geteste stieren in te zetten.’

 

Eerst testen, dan inzetten

CRV werkt voor het witblauwprogramma samen met de Waalse fokkerijorganisatie AWE in de Belgian Blue Group (BBG). Jaarlijks test BBG zo’n dertig jonge stieren. ‘Van een nieuwe stier worden 1500 rietjes ingezet, waarna deze “in de wacht” gaat totdat er geboortecijfers bekend
zijn. Pas als de fokwaarden voor draagtijd, geboortegewicht en geboortegemak voldoende betrouwbaar zijn, wordt de stier opnieuw aangeboden’, legt Bonne uit. Het percentage moeilijke geboorten bij gebruik van Belgisch witblauw op tweedekalfs- of oudere holsteinkoeien is gemiddeld ongeveer 9 procent. Dit komt overeen met een index geboortegemak van 120 op Belgisch-witblauwbasis. Kalveren van stieren met een fokwaarde hoger dan 120 worden gemakkelijker geboren, kalveren van stieren met een lagere fokwaarde minder gemakkelijk. In figuur 1 is een vertaling gemaakt van de indexen naar percentage moeilijke geboorten bij holsteinkoeien. Ter vergelijking: een holsteinstier met een index geboortegemak van 100 geeft zo’n 4,2 procent moeilijke geboorten.

 

Fokwaarden geboortegemak  Belgischwitblauwstieren in de praktijk

 

Ook mannelijk gesekst

Ruben Bonne ziet onder melkveehouders twee groepen witblauwgebruikers. ‘De ene groep gaat uitsluitend voor geboortegemak en neemt daarbij een lagere kalverprijs voor lief. Deze veehouders kunnen goed uit de voeten met stieren met fokwaarden van 120’, legt hij uit. ‘De andere groep zoekt een compromis tussen geboortegemak en meerwaarde van de gebruikskruising. Deze veehouders gebruiken stieren met fokwaarden van 110 tot 120’, aldus de vleesveespecialist. Voor deze laatste groep biedt CRV ook mannelijk gesekst sperma aan.

 

Kijk in het aanbod
CRV heeft een gevarieerd aanbod van betrouwbaar geteste Belgisch-witblauwstieren voor de gebruikskruising. U vindt deze in de webshop. Natuurlijk kan ook uw eigen veestapeladviseur u helpen met de keuze voor een passende stier voor de gebruikskruising.