Piet Oudshoorn over strategisch fokken met SiryX-sperma

9
aug
2017
0
Reacties

‘Voor mij is er geen twijfel’, stelt Piet Oudshoorn resoluut. ‘Op fokkerij bezuinig ik niet.’ Nieuwe kansen om te werken aan verbetering van de genetische aanleg van zijn dieren grijpt de melkveehouder uit Snelrewaard met beide handen aan. De inzet van SiryX-sperma is een vast onderdeel van zijn strategische aanpak.

Acht jaar geleden startte melkveehouder Piet Oudshoorn met de aankoop van embryo’s uit het CRV-fokprogramma. Ook was hij één van de eerste deelnemers aan het project FokkerijDataPlus. Hiervoor liet hij van al zijn dieren een genoomfokwaarde bepalen. ‘Fokkerij is een investering in je veestapel. Wat je er in stopt komt er altijd ook weer uit’, verklaart de 52-jarige ondernemer zijn inzet op basis van jarenlange ervaring.

Hoge Inet voor efficiënte productie
In maatschap met zijn vrouw Ria heeft Oudshoorn een bedrijf met 70 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddeld van de veestapel ligt op 9.500 kilo melk met 4,40% vet en 3,65% eiwit. ‘Een dergelijk productieniveau realiseer je niet vanzelf’, erkent de veehouder. ‘Daar moet wel iets voor gebeuren.’ Een hoge productie begint volgens hem bij de stierkeuze. ‘Ik hou niet van een grote voorraad sperma in mijn vat’, vertelt hij. ‘De vooruitgang gaat snel. Ik wil altijd de beste stieren kunnen gebruiken.’ Naast NVI is Inet een belangrijk selectiecriterium. ‘In het verleden heb ik daar wel eens te weinig op gelet. Maar ik zie in de praktijk dat de dieren met de hoogste Inet het gemakkelijkst en meest efficiënt melk produceren’, verklaart de veehouder.

Blauwe kalveren betalen investering
De mogelijkheden van SiryX-sperma benut Oudshoorn al sinds de introductie. Hij zette SiryX destijds in om zich te verzekeren van gemakkelijk afkalvende pinken. Sinds een jaar of drie is de inzet van gesekst sperma een vast onderdeel van zijn strategisch fokbeleid, in combinatie met het gebruik van het SAP en Herd Optimizer. ‘Bijna alle pinken en de allerhoogste vaarzen en koeien insemineer ik met SiryX-sperma. De overige dieren zijn beschikbaar voor inseminatie met Belgisch witblauwsperma of als ontvangster voor een embryo’, legt Oudshoorn uit. De selectie van de dieren laat hij volledig over aan het SAP om emotionele keuzes uit te sluiten. Ook voor het financieel saldo is deze strategie volgens de ondernemer interessant. ‘Met de hogere opbrengst van de blauwe kruislingkalveren verdien ik de investering in SiryX-sperma en embryo’s snel terug’, legt hij uit.