Nieuws rond fokwaardeschatting december 2016

categorie Fokwaarden
7
dec
2016
0
Reacties

 

In de Nederlandse en Vlaamse fokwaardeschatting van december zijn geen aanpassingen gedaan. Hieronder vindt u een overzicht van de internationale aanpassingen.

Exterieur

  • Verenigde Staten, JER: Voor jersey’s is achterspeenplaatsing toegevoegd.
  • Zwitserland, BSW: De kenmerkdefinitie van vooruierlengte is veranderd naar vooruieraanhechting.
  • Frankrijk, BSW: De kenmerkdefinitie van vooruieraanhechting is veranderd naar vooruierlengte.
  • Italië, BSW: De kenmerkdefinitie van vooruieraanhechting is veranderd naar vooruierlengte en de kenmerkdefinitie van achterspeensplaatsing is veranderd naar speenrichting.

Geboortekenmerken
Denemarken, Zweden, Finland, HOL/JER/RDC: Voor de geboortekenmerken is een dier model geïntroduceerd. De methode om de betrouwbaarheid en EDC’s te berekenen is veranderd. Zweden heeft geboortegemak geregistreerd in zowel een twee- als een vierstapsschaal.

Vruchtbaarheid
Denemarken, Zweden, Finland, HOL/JER/RDC: Voor drachtigheidspercentage pinken en koeien is de definitie veranderd van non-return naar drachtigheidspercentage. Daarnaast is het editen van de data vernieuwd. Voor Finland zijn nu ook de resultaten van drachtcontroles beschikbaar. De parameters om lopende en open records te verlengen voor interval eerste-laatste inseminatie zijn geüpdatet. Zweedse pinken data is veranderd na het corrigeren van een fout in het data proces. In de nieuwe data zijn meer pinken meegenomen met een slechte fenotypische vruchtbaarheid, wat invloed heeft op bijvoorbeeld interval eerste-laatste inseminatie (door de genetische correlatie met de kenmerken). Bij de Jerseys zijn de Zweedse en Finse Jersey koeien voor het eerst meegenomen.

Canada HOL/RDC/JER/BSW/GUE: Om het interval tussen eerste inseminatie en dracht te bepalen is data van drachtcontroles meegenomen. Parameters zijn opnieuw geschat en er is ook van een langere tijd data meegenomen. Voor veel kenmerken is de erfelijkheidsgraad gezakt, waardoor de fokwaarden en betrouwbaarheden zijn veranderd.

GMACE
Denemarken, Finland, Zweden, HOL: Nieuwe gestandaardiseerde procedure en introductie van een polygenetisch effect van 10% in het genomische model.

Polen, HOL: Nieuwe methode voor het schatten van de genomische fokwaarden met een polygenetisch effect. Ook is een nieuwe methode gebruikt voor het berekenen van de pedigree index en de precisie en betrouwbaarheid van de directe genomische fokwaarden. De gehele Eurogenomics populatie is gebruikt.