‘In mijn fokkerij wil ik alle informatie gebruiken die beschikbaar is’

Fokken op Maat

Gerard Nijman: ‘Ik wil minder tegenvallers op het gebied van productie en gezondheid.’

Veehouder Gerard Nijman houdt van mooie koeien. Toch is fokkerij voor hem in de eerste plaats functioneel. ‘Al is een kalf nog zo mooi,de prestaties staan voorop, want we hebben wel een bedrijf te runnen.’ Fokken op Maat helpt hem om de juiste fokkerijbeslissingen te nemen.

‘Ik streef naar een veestapel die in balans is en gemakkelijk veel melk geeft’, vat Gerard Nijman zijn fokdoel samen. ‘Net als elke veehouder eigenlijk. Fokkerij is voor mij een heel belangrijk middel om dat doel te bereiken. En als het dan af en toe ook nog lukt om een koe te fokken die het leuk doet op de keuring, is het helemaal mooi.’ De veehouder houdt in het Overijsselse Stegeren 90 melkkoeien met 60 stuks jongvee.

 

In het kalf kijken

‘In de fokkerij gebruik ik graag alle informatie die beschikbaar is. Het liefst zou ik daarbij in het kalf kunnen kijken. Je bent immers zo twee of drie nakomelingen verder voordat je echt weet hoe een koe presteert en je kunt lang niet alles aan de buitenkant zien. Soms blijkt een dier na jaren investeren toch tegen te vallen, of doet ze het juist veel beter dan verwacht. Dat zou ik liever meteen weten.’ Uit nieuwsgierigheid liet Nijman enkele jaren geleden al eens de merkerfokwaarden van een aantal kalveren bepalen. ‘Die koeien heb ik nu aan de melk en de uitslagen blijken verrassend goed te kloppen. Vandaar dat ik besloot mee te doen aan Fokken op Maat, waarbij ik van elk vaarskalf de merkerfokwaarden laat bepalen. Zo heb ik als het ware toch dat kijkje binnen in het kalf.’

 

Lastige keuzes

De uitslagen van Fokken op Maat leiden soms tot verrassingen en lastige keuzes. Vorig jaar nog nam Nijman afscheid van een kalf waar hij hoge verwachtingen van had. ‘Het was een prachtig dier, maar de merkerfokwaarden voor gehaltes en melkproductie waren laag. Economisch is het gewoon niet verantwoord om zo’n dier aan te houden. Afscheid nemen van zo’n dier is een lastige keuze. Maar ik heb wel een bedrijf te runnen.’ Tegelijkertijd blijken kalveren soms ook positief te verrassen, geeft Nijman aan. ‘We hebben een pink waar we eigenlijk helemaal niet zulke hoge verwachtingen van hadden. Die blijkt echter zo uitzonderlijk hoog te scoren, dat ze nu ingezet gaat worden voor het CRV-fokprogramma. Dat is toch mooi meegenomen.’

 

‘Ik wil minder tegenvallers op het gebied van productie en gezondheid. Fokken op Maat helpt me snel selecteren.’

 

Met gemak meer rendement

Bij het maken van paringen combineert de veehouder de uitslagen van Fokken op Maat met het aAa-systeem. ‘Dat lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar het past voor mij bij het streven om alle informatie die beschikbaar is te gebruiken.’ Voor de dieren met de hoogste merkerfokwaarden kiest Nijman gesekst sperma, om zo het niveau van zijn veestapel naar een hoger plan te brengen. ‘Ik wil minder tegenvallers op het gebied van productie en gezondheid. Fokken op Maat helpt me om scherp en snel te selecteren in het jongvee. Zo haal ik met gemak meer rendement’, aldus Nijman.

 

David de Jong, enthousiast gebruiker van Fokken op Maat

Lees ook de ervaring van David de Jong
met Fokken op Maat

Glenn van Riel haalt meer rendement met Fokken op Maat

Lees ook de ervaring van Glenn van Riel
met Fokken op Maat

Fokkerij op koers met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van die van een derdekalfs koe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijke materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV het product Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal aansluit bij uw eigen fokdoel.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf? Kijk dan hier, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.