‘We houden minder jongvee en moeten dus keuzes maken’

David de Jong, enthousiast gebruiker van Fokken op Maat

David de Jong: ‘Fokken op Maat helpt me om zakelijk te blijven denken.’

Om meer fosfaatruimte over te houden voor de productie van melk is ook David de Jong de afgelopen jaren minder jongvee aan gaan houden. Maar de veehouder wil wel gericht selecteren. ‘Ik wil alleen de kalveren aanhouden die bijdragen aan een hoger rendement voor mijn bedrijf.’

De ontwikkeling dat het gros van de Nederlandse veehouders steeds minder jongvee aanhoudt is volgens David de Jong de logische uitkomst van een simpel rekensommetje. ‘Ieder kalf dat je aanhoudt gaat ten koste van de fosfaatruimte voor melkproductie. Daarbij kost de opfok ook tijd en geld’, aldus de veehouder uit Stolwijk die samen met zijn vrouw Marja een bedrijf heeft met 115 melkkoeien. ‘We fokken per tien melkkoeien nu nog maar vier tot vijf stuks jongvee op’, vertelt hij. ‘Dit betekent dat we keuzes moeten maken en streng selecteren in de dieren die we aan willen houden.’

 

Voorlopig niet groeien

Naast de fosfaatwetgeving is ook arbeid voor De Jong een knelpunt. ‘Mijn vader helpt vrijwel dagelijks en het voeren hebben we uitbesteed. Daarnaast springt mijn jongste broer nog regelmatig bij. Maar veel doe ik toch zelf. Op extra werk zit ik dan ook niet te wachten’, legt de veehouder uit. ‘Naast de beperking van de fosfaatwetgeving is dit voor mij een reden om voorlopig niet verder te willen groeien’, geeft hij aan. ‘De productie per koe is de afgelopen jaren wel gestegen en dit betekent dat we nog wat extra moeten krimpen. Er zullen regelmatig koeien en vooral kalveren weg moeten.’

 

‘Fokken op Maat helpt me om zakelijk te blijven denken. Het gaat er uiteindelijk om wat er onder aan de streep over blijft.’

 

Veel melk met weinig koeien

Om gericht en onderbouwd te kunnen selecteren zocht De Jong een hulpmiddel. ‘Ik probeer met zo weinig mogelijk koeien zo veel mogelijk melk te produceren. De selectie begint al bij de kalveren. Ik wil de beste dieren aanhouden en de mindere zo snel mogelijk afvoeren’, legt de veehouder uit. ‘In het verleden, toen we nog selecteerden op basis van verwachtingswaarden, lukte dat meestal aardig goed. Maar we kregen toch ook wel eens vaarzen aan de melk die tegenvielen’, vertelt hij. ‘Daar kwamen we dan pas na twee jaar achter. Liever hadden we dat eerder geweten. Dan hadden we zo nooit opgefokt.’

 

Geen ruimte voor missers

‘Missers kunnen we ons niet meer veroorloven’, stelt De Jong. Al snel na de introductie van de CRV-fokkerijaanpak Fokken op Maat besloot hij dan ook zich aan te melden als deelnemer. Van ieder vaarskalf stuurt de veehouder een oorbiopt naar CRV voor merkeronderzoek. Binnen drie weken vindt hij de uitslag terug in het online programma HerdOptimizer. ‘Zo krijg ik een betrouwbaar inzicht in de erfelijke aanleg van de kalveren en weet ik wat ze als koe bij kan gaan dragen aan het rendement van mijn bedrijf’, legt De Jong uit. Kalveren die niet aan zijn eisen voldoen verkoopt de veehouder zo snel mogelijk. ‘Soms is dat best lastig’, bekent hij. ‘Er gaat er ook wel eens eentje weg die ik liever had gehouden. Fokken op Maat helpt me om zakelijk te blijven denken want gaat er uiteindelijk om wat er onder aan de streep over blijft.’

 

Saldo per koe stijgt

Ook bij het maken van de stierkeuze kijken De Jong en zijn CRV-vruchtbaarheidsadviseur Jaap van den Broek naar de uitslagen van de merkertesten. Voor de beste dieren kiest de veehouder gesekst sperma. De mindere vaarzen en koeien worden geïnsemineerd met een vleesstier. ‘Dankzij Fokken op Maat weet ik zeker dat ik de juiste fokkerijkeuzes maak’, geeft hij aan. ‘En dat betaalt zich terug. We hebben minder koeien maar die geven beduidend meer melk. Het saldo per koe is dus veel hoger. Zo halen we met gemak meer rendement.’

Fokken op Maat

Lees ook de ervaring van Gerard Nijman
met Fokken op Maat

Glenn van Riel haalt meer rendement met Fokken op Maat

Lees ook de ervaring van Glenn van Riel
met Fokken op Maat

Fokkerij op koers met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van die van een derdekalfs koe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijke materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV het product Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal aansluit bij uw eigen fokdoel.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf? Kijk dan hier, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.