Met de juiste instellingen zoveel mogelijk uit FosfaatPlanner halen

categorie Efficiëntie
3
aug
2018
11
Reacties
FosfaatPlanner

De FosfaatPlanner is een handig hulpmiddel dat de fosfaatproductie op uw bedrijf voorspelt. Door de instellingen aan te passen aan uw eigen bedrijfssituatie wordt de voorspelling nog nauwkeuriger. Ook is het mogelijk verschillende scenario’s door te rekenen, door te variëren met de instellingen.

We geven u enkele tips om de FosfaatPlanner optimaal af te stemmen.

 

Aantal dagen droogstand

De FosfaatPlanner rekent standaard met 60 dagen droogstand. Wijkt de droogstandslengte op uw bedrijf af, pas deze dan hier aan. Let op: Het duurt een aantal dagen voordat deze nieuwe instelling is verwerkt!

 

Voorspelde productie

Levert u al uw melk aan de melkfabriek en bent u deelnemer aan mpr? Dan is de voorspelde melkproductie van de FosfaatPlanner de beste voorspelling. In de loop van de tijd krijgt de FosfaatPlanner steeds meer gegevens uit melkleveranties en mpr, waardoor de voorspelling steeds nauwkeuriger wordt.
Bekijk hier of u rekent met de voorspelde productie of met een handmatig ingevoerde productie. Pas de productiegegevens desgewenst aan.

 

Check uw fosfaatrechten

De FosfaatPlanner heeft een inschatting gemaakt van de fosfaatrechten die aan u zijn toegekend. Wilt u zeker weten of deze inschatting klopt, controleer dan hier of de FosfaatPlanner rekent met de fosfaatrechten die zijn toegekend door RVO. Wanneer u fosfaatrechten heeft aangekocht of verkocht, is dit ook de plek om de hoeveelheid fosfaatrechten aan te passen. 

 

Afvoer actueel houden

De verwachte afvoer van dieren vult u altijd zelf in, daarbij geeft u aan in welke maand u verwacht dieren af te voeren. De FosfaatPlanner rekent met afvoer halverwege de maand of halverwege het restant van de lopende maand. Heeft u in de lopende maand al dieren afgevoerd, pas dan hier de verwachte afvoer voor die maand aan. Anders rekent FosfaatPlanner met de al afgevoerde dieren én de verwachte afvoer. Dan lijkt u gunstiger uit te komen qua fosfaatproductie.

Aanhouden van kalveren

De minimale periode dat u een kalf moet aanhouden is 14 dagen. Dat is ook de periode waarmee wij standaard rekenen. Houdt u kalveren bestemd voor afvoer langer aan, dan kunt u dat vanaf nu hier aanpassen in de FosfaatPlanner. U kunt dit instellen met een minimum aantal dagen van 14 en een maximum van 35 dagen.

 

Veehouders die hun melk leveren aan FrieslandCampina, Bel Leerdammer, CONO, Hochwald, De Graafstroom/Deltamilk of CZ Rouveen kunnen in 2018 kosteloos gebruik maken van de FosfaatPlanner.
  Lees meer over FosfaatPlanner.

11 reacties

 1. 09 juli 2018 (P Brouwer) Schreef:

  Mooie tool. Wat misschien beter kan:
  Zelf ingevoerde melkproductie kun je niet meer terugzetten naar berekende productie(?)
  Uitgeschaarde pinken: As ze afkalven nadat ze terugkomen wordt dat nu niet meegenomen. Zou mooi zijn als je uitscharen per dier kon opgeven, zodat het prog weet wanneer welke pink terugkomt en wanneer die kalft.
  Groeten

  • 09 juli 2018 (CRV) Schreef:

   Beste P. Brouwer, dank voor het compliment en de suggesties. We geven ze door aan het team dat FosfaatPlanner ontwikkelt!

   • 23 juli 2018 (CRV) Schreef:

    Inmiddels kunnen we melden dat deze wensen worden opgenomen in een volgende update van FosfaatPlanner.

 2. 16 oktober 2018 (Mark de Veer) Schreef:

  Ik zou graag willen weten hoe er berekend word.
  Het oude Melkquota, superheffing werd bepaald door de geleverde kg vet aan de fabriek. Nu gaat het om aantal dieren (+leeftijd), en de melk word meegenomen in de berekening. Is het nu zo dat het (quotum) gevuld word door geleverde liters Melk aan de fabriek, of gaat RVO uit van de melkcontrole of word er nog een andere berekening op los gelaten? Het is wel lekker om de berekenings- methode te begrijpen. Groeten

  • 23 oktober 2018 (CRV) Schreef:

   Beste Mark,
   De fosfaatplanner is opgedeeld in 3 onderdelen.
   I. Hier gaan we uit van de daadwerkelijke geleverde liters aan de melkfabriek
   II. Voor de resterende maanden van het jaar doen we een voorspelling op basis van de mpr gegevens
   III. I en II samen vormen het het verwachte jaargemiddelde. Met deze gegevens rekent de fosfaatplanner.

   We rekenen dus met de daadwerkelijk geleverde liters, van 1 januari tot nu, de rest is een voorspelling. Aan het eind van het jaar wordt alles bepaald via de geleverde liters.

 3. 04 februari 2019 (M Rooks) Schreef:

  Gebruik het voor jongvee opfok.
  Hoe kan ik geplande aankoop van kalveren van 4 maand invoeren voor bijvoorbeeld aanvoerdatum 10 mei 2019.

  • 05 februari 2019 (CRV) Schreef:

   Beste heer/mevrouw Rooks, dit is lastig uitleggen op deze plek. Het is handigst om even telefonisch contact op te nemen met onze klantenservice (088 00 24 440), zij kunnen dat precies uitleggen, ook toegespitst op uw eigen situatie!

 4. 27 februari 2019 (Edwin van Noordenburg) Schreef:

  wanneer ik koeien koop in bijvoorbeeld maart waar kan ik dat invullen

  • 14 maart 2019 (CRV) Schreef:

   Beste Edwin, die functie is op dit moment niet beschikbaar, er wordt aan gewerkt om dit te realiseren.

 5. 24 maart 2019 (rene vd plas) Schreef:

  is er ook een fosfaatplanner voor vleesvee?!

  • 01 april 2019 (CRV) Schreef:

   Beste René,
   Er is geen aparte versie voor vleesvee, maar de CRV FosfaatPlanner is ook gewoon bruikbaar voor vleesveehouders.