Zoveel mogelijk melk uit weidegras

categorie Efficiëntie
2
dec
2020
0
Reacties
Genomineerd voor beste graslandboer 2020, Tom Kortleve uit Oud Alblas

Niet minder dan 4100 uur hebben de koeien van Tom Kortleve uit Oud-Alblas dit jaar in de wei gelopen. De melkveehouder houdt in het veenweidegebied zo’n 80 koeien en 30 stuks jongvee op 50 hectare grasland en is daarnaast fanatiek bezig met agrarisch natuurbeheer. ‘Ik wil zo veel mogelijk melk uit weidegras maken’, vertelt hij over zijn bedrijfsstrategie. ‘En daarvoor heb ik sterke koeien nodig.’

 

Balans tussen kracht en productie

‘Als je optimaal wilt profiteren van weidegang, moet je hard zijn voor je koeien’, stelt Kortleve. ‘Dat wil zeggen: niet te veel op stal bijvoeren en consequent blijven beweiden, ook als de weersomstandigheden of het grasaanbod even tegenzitten’, legt hij uit. ‘Mijn koeien moeten dan ook goed om kunnen gaan met wisselende omstandigheden. Daarvoor is het belangrijk dat ze een goede balans hebben tussen kracht en productieaanleg’, vindt de veehouder.
Paringen maakt hij op basis aAa-codes met ondersteuning van het StierAdviesProgramma (SAP).

 

Tom Kortleve; ‘Maximaal weiden vraagt sterke koeien’.

 

Passende paringen

‘Om goed passende paringen te kunnen maken laat ik een groot aantal stieren meedraaien in het
aAa-SAP-advies’, geeft Kortleve aan. ‘Stieren met fouten kom ik op de stierenkaart niet meer tegen en om mezelf in de stierkeuze niet te veel te beperken heb ik eigenlijk maar drie harde eisen: stieren moeten het A2A2-gen hebben, niet te groot fokken en positief scoren op gehalten’, legt hij uit.

‘Mijn ervaring is dat dochters van gehaltestieren beter om kunnen gaan met minder optimale omstandigheden dan dochters van extreme melkstieren’, vertelt de veehouder. Zijn koeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van rond de 9.000 kg melk met 4,15 % vet en 3,70% eiwit en een gemiddelde leeftijd bij afvoer van acht jaar.

 

 

Belang van cijfers

Kortleve noemt zichzelf een nuchtere getallenman, ook als het om fokkerij gaat. ‘Fraaie foto’s en mooie verhalen zeggen me niks. Ik kijk enkel naar de cijfers.’ De graslandboer gebruikt een combinatie van InSire-stieren en dochtergeteste stieren. Hij melkt op dit moment naar volle tevredenheid dochters van onder andere Empire en Magister. Deze laatste stier staat nog steeds op het inseminatielijstje van de Zuid-Hollandse melkveehouder, net als de dochtergeteste stieren Conan en Potter P en de InSire Topstieren Blessing, Ravel en Pitcher.

 

Bekijk het grazingaanbod op onze webshop via deze link.