‘Waarom uitbreiden als m’n veestapel nog zoveel heeft te bieden? ‘

5
okt
2015
0
Reacties
Door deelname aan Delta Satelliet realiseert Henk van de Westeringh in zijn veestapel een forse genetische vooruitgang

Het bedrijf van Henk van de Westeringh is mooi in balans. Groeien is financieel geen aantrekkelijke optie, optimaliseren wel. De input van hoogwaardige genetica via Delta Satelliet helpt de veehouder hierbij.

Toen Henk een jaar of vijf geleden voor strategische keuzes stond, kwam hij snel tot de conclusie dat groeien geen aantrekkelijke optie was. ‘Alles is nu mooi in balans, kiezen voor uitbreiding betekent dat ik op alle fronten moet gaan investeren. Dat zie ik niet zitten. Ik zie bovendien nog genoeg mogelijkheden om meer rendement te halen uit de bestaande omvang.’

Kwaliteitsimpuls
Genetische vooruitgang kan een belangrijke bijdrage leveren aan een beter rendement, weet Henk. Maar hij beseft ook dat verhoging van de genetische aanleg via fokkerij in de bestaande veestapel lange adem vraagt. ‘Om snel een grote stap te zetten moest ik nieuwe genetica binnenhalen. Zo besloot ik te investeren in de aankoop van embryo’s uit het fokprogramma van CRV’, vertelt de veehouder en hij werd deelnemer aan het Delta Satellietprogramma.

‘Ik heb me weliswaar vastgelegd op de afname van veertig embryo’s per jaar – een hele investering – maar de prijs per embryo is aantrekkelijk en door de terugkoopregeling komt een deel van het geld snel weer terug.’

Delta-Potter-P

Delta Potter P

Topgenetica loont
De embryo’s die Henk inzet, behoren gegarandeerd tot de top. Op zijn bedrijf lopen nu nakomelingen uit de allerbeste roodbonte koefamilies. Bovendien zijn er al twee stiertjes die in zijn stal geboren werden, ingezet als InSire-stier: Delta Megamix en Delta Potter P. Ook de actuele InSire Selectstier Horst Libero is door CRV teruggekocht en twee vaarskalveren Delta Patou P rf en Delta Pasha Red (Pietje 52 x Foxtrot P).

Ruim vier jaar na aankoop van de eerste embryo’s heeft Henk negen vaarzen met een Delta-achtergrond aan de melk. Ze realiseren een gemiddelde lactatiewaarde van 104 en zijn ingeschreven met 82,4 punten voor algemeen voorkomen, waar de vijftien vaarzen uit de ‘eigen’ fokkerij respectievelijk 94 lactatiewaarde en 80,3 punten laten aantekenen.

Het verschil van 10 punten lactatiewaarde betekent dat Henk met de dieren uit het embryoprogramma een 10 procent hogere netto-opbrengst realiseert. Dat is alleen al door het verschil in productie een hoger rendement van meer dan 2.200 euro. De voorsprong voor de Delta-nakomelingen is goed te verklaren vanuit de erfelijke aanleg die 39 punten NVI, 48 punten Inet en 3 punten totaal exterieur hoger is.

Rendement
Het vliegwiel van de genetische vooruitgang draait inmiddels op volle toeren in de veestapel van Henk van de Westeringh. De Delta-drachten scoren gemiddeld 81 punten NVI hoger dan die van de eigen koeien. Bij een genetische vooruitgang in de populatie van 10 punten NVI per jaar betekent dit een voorsprong in de fokkerij van niet minder dan acht jaar.

Delta Satelliet
Als deelnemer ontvangt u jaarlijks minimaal 40 embryo’s uit topdonoren uit ons fokprogramma. Alle kalveren die uit deze embryo’s geboren worden, worden op kosten van CRV genoomgetest. CRV koopt de hoogst getypeerde kalveren terug (ongeveer 1 op de 15). Als u meer wilt weten over Delta Satelliet of net als Henk van de Westeringh deelnemer wilt worden, neem dan contact op met uw veestapeladviseur. Deze geeft u graag meer informatie.

Dit is een artikel uit CRV Magazine. Lees meer artikelen