Een veestapel zonder missers dankzij merkerfokwaarden

1
nov
2019
0
Reacties
Rien Kramer over merkerfokwaarden
Rien Kramer, melkveehouder uit Nieuw-Amsterdam

Een stijging van het gemiddelde eiwitgehalte van 3,35 naar 3,54 procent en een duidelijk uniformer exterieur. Melkveehouder Rien Kramer ziet in de prestaties van zijn veestapel dagelijks het resultaat van werken met merkerfokwaarden via Fokken op Maat. Met een stiermoeder op stal als leuke extra bonus.

Deelname aan Fokken op Maat bracht Rien Kramer uit Nieuw-Amsterdam een leuke verrassing. ‘We kregen zo’n twee jaar geleden een telefoontje van CRV’, vertelt hij. ‘We bleken een interessant kalf te hebben met hoge merkerfokwaarden. Het ging om een dochter van Bouw Rocky. Uit het merkeronderzoek was naar voren gekomen dat ze drager is van de roodfactor en dat maakte haar interessant voor het roodbontfokprogramma’, legt de melkveehouder uit. Als pink werd ze drie keer gespoeld. CRV kocht één van de vaarskalveren en nam ook een stiertje in opfok. Met een beetje geluk wordt dat binnenkort ingezet als InSire-stier.

 

Stijgende lijn in eiwit

‘Natuurlijk is het hartstikke mooi dat we een beetje mee kunnen doen in de topfokkerij. Maar ik beschouw dit vooral als een leuke bijkomstigheid van het werken met Fokken op Maat’, stelt Kramer nuchter vast. Samen met zijn vriendin Sandra Conen en met hulp van zijn vader beheert hij een bedrijf met 110 melk- en kalfkoeien. Kramer heeft in maatschap met zijn broer ook nog een akkerbouwbedrijf.

‘De grootste winst van het gebruik van merkerfokwaarden is de vooruitgang in de hele veestapel. Zo zien we een duidelijk stijgende lijn in de productie’, geeft de veehouder aan. De melkkoeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 9910 kilo melk met 4,49% vet en 3,54% eiwit. ‘Tot een jaar of acht geleden besteedden we in de fokkerij nauwelijks aandacht aan de gehalten. Toen kwam het eiwit gemiddeld niet boven de 3,35% uit’, herinnert Kramer zich. ‘Met fokkerij hebben we de basis voor deze stijging gelegd. Want als het er niet in zit, komt het er ook niet uit.’

Fokkerij op koers met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, een belangrijk onderdeel van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal bijdraagt aan uw eigen fokdoel.

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf? Lees hier meer over Fokken op Maat, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.

Investeren in beste dieren

Het was de 72-jarige Henk Kramer die zijn zoon attendeerde op de mogelijkheid om door deelname aan Fokken op Maat van CRV, via merkerfokwaarden, meer inzicht te krijgen in de genetische aanleg van de kalveren. ‘We hebben de opfok van het jongvee uitbesteed. Dankzij merkeronderzoek weten we zeker dat we alleen geld steken in de dieren die de investering ook echt waard zijn’, legt de veehouder uit. ‘In het programma HerdOptimizer hebben we alle merkerfokwaarden duidelijk op een rij’, vertelt hij. ‘We zien in één oogopslag welke dieren onder en boven het gemiddelde scoren voor ons fokdoel.’

‘De grootste winst van Fokken op Maat is de vooruitgang in onze hele veestapel’

Geen missers meer

Fokken op Maat is voor Kramer veel meer dan een hulpmiddel bij de selectie. ‘Dankzij Fokken op Maat kunnen we betere paringen maken bij pinken en vaarzen’, legt hij uit. ‘We gebruiken hiervoor het StierAdviesProgramma dat zich baseert op merkerfokwaarden. Die zijn een stuk betrouwbaarder dan verwachtingswaarden’, stelt de veehouder vast. Kramer ziet het effect van betere paringen in het exterieur van de vaarzen. De inspecteur waardeerde dit recent met gemiddeld 82,5 punten voor algemeen voorkomen. ‘Het valt ons vooral op dat we geen missers meer hebben. Eerder hadden we er nog wel eens eentje met 75 punten. Maar dat komt de laatste tijd nooit meer voor’, stelt de koeienliefhebber tevreden vast.