Tien ton vet en eiwit voor vitale moeder van Bosgoed Mr Protein

categorie Efficiëntie
25
sep
2020
2
Reacties
Gre 241, moeder van Mr Protein
Gre 241 (Kian x Polvin), tientonner met ruim negen procent vet en eiwit en moeder van Bosgoed Mr Protein

‘Eigenlijk passeerde ze eind vorig jaar al de mijlpaal van tien ton vet en eiwit maar door de coronamaatregelen was het van een feestje nog niet gekomen’, vertelt melkveehouder Walter Bosgoed uit Denekamp over de 13-jarige Gre 241 die onlangs alsnog werd gehuldigd als tientonner.

Inmiddels realiseerde Gre een levensproductie van bijna 120.000 kilo melk met 5,07% vet en 4,08% eiwit, goed voor zo’n 10.800 kilo vet en eiwit in totaal. De vitale tientonner is een dochter van Kian en voert een kwart brown swissbloed. ‘Aan de koe mankeert nog niks’, vertelt haar eigenaar. ‘De foto dateert van enkele jaren geleden maar eigenlijk ziet ze er nog steeds zo uit.’ Inmiddels heeft Gre ook nog eens het predicaat Sterkoe 2 behaald!

 

Tien kalveren en puntgaaf

Gre staat nu droog om in oktober voor de elfde keer te kalven, dit keer van een holsteinstier.’ Directe vrouwelijke nakomelingen uit haar heeft de fokker niet meer, maar inmiddels loopt wel de zesde generatie in de vrouwelijke lijn op het bedrijf.

 

+0,39% eiwit en tijd vooruit

Bosgoed fokte uit Gre 241 meerdere stieren, waaronder de in 2011 geboren Bosgoed Mr Protein. Deze zoon van de jerseystier DJ Zuma, voert bloed van vier verschillende rassen en stond lange tijd als kruisingsstier op de kaart bij CRV. Inmiddels zijn van hem 1127 dochters op 421 bedrijven aan de melk. Die bezorgen hun vader een fokwaarde van 116 NVI en 87  Inet met +0,89% vet en +0,39% eiwit. Daarbij scoort Mr Protein met 155 euro zeer hoog op het kenmerk besparing voerkosten.
‘De stier was zijn tijd eigenlijk vooruit’, denkt de fokker. ‘Toen de dochters van Mr Protein aan de melk kwamen steeg de vraag naar zijn sperma. Kennelijk waren de veehouders tevreden over hun prestaties’, concludeert Bosgoed die zelf een aantal goede dochters van Mr Protein en van zijn volle broer aan de melk heeft.

 

Maar 11 procent vervanging

‘We houden van oudere koeien’, vertelt Bosgoed die met zijn gezin zo’n 120 kruislingen van de rassen holstein, jersey en brown swiss melkt. Twee derde van de melkveestapel is derdekalfs of ouder en de vervanging was afgelopen jaar slechts 11 procent. ‘Koeien zoals Gre 241 zijn bij ons favoriet’, vertelt de veehouder. ‘Ze wordt probleemloos oud en produceert gemakkelijk veel melk met hoge gehaltes. Dat soort eigenschappen zien we graag.’

2 reacties

  1. 02 oktober 2020 (Worners) Schreef:

    Is er nog sperma van
    Mr ? proteïne

    • 02 oktober 2020 (CRV) Schreef:

      Hij zit niet meer in ons aanbod, maar informeer eens bij de inseminator, misschien heeft deze nog wat rietjes in het vat…