Een stijgende lijn in de fokkerij dankzij merkeronderzoek

categorie Efficiëntie
21
okt
2019
0
Reacties
Melkveehouder Michiel van Zutphen uit Kockengen over Fokken op Maat
Melkveehouder Michiel van Zutphen uit Kockengen

De stijgende lijn in HerdOptimizer is voor Michiel van Zutphen het bewijs dat hij op de goede weg is. De grafiek toont de genetische vooruitgang in de veestapel op het zelfgekozen fokdoel. ‘Fokken op Maat helpt ons om betere paringen te maken en de beste vaarskalveren aan te houden’, verklaart de veehouder.

Drie drachtige vaarzen, gekocht van een collega, overtuigden melkveehouder Michiel van Zutphen uit Kockengen in één klap van de meerwaarde van merkeronderzoek. ‘De dieren waren getypeerd en de merkerfokwaarden beloofden veel melk met hoge gehaltes. Dat kwam er in de praktijk ook uit’, herinnert hij zich.

Fokkerij op koers met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt. Om u te ondersteunen bij de toepassing van merkerfokwaarden heeft CRV Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt.
Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal bijdraagt aan uw eigen fokdoel.
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf? Lees hier meer over Fokken op Maat, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088-00 24 440.

Produceren op gras

Met deze ervaring in het achterhoofd meldde Michiel zich in 2017 als deelnemer aan Fokken op Maat. Sindsdien worden van alle vaarskalveren merkerfokwaarden bepaald. ‘Vaarzen waarvan we hoge verwachtingen hadden, vielen eenmaal aan de melk niet altijd mee. Van die tegenvallers wilden we af.’ De 24-jarige veehouder heeft in maatschap met zijn ouders Arie en Marjan in Kockengen een veenweidebedrijf met 90 melkkoeien en 30 stuks jongvee op 51 hectare grasland. De veestapel realiseert een gemiddelde productie van ongeveer 9000 kilo melk per jaar met 4,23% vet en 3,48% eiwit. ‘De koeien moeten het bij ons doen op gras’, vertelt de melkveehouder. ‘Ze krijgen volop weidegang en naast krachtvoer kopen we alleen bierbostel en perspulp aan.’

 

Passende paringen bij pinken

Met dertig kalveren en pinken op negentig melkkoeien is de jongveebezetting krap, erkent Michiel. ‘Maar het vervangingspercentage op ons bedrijf is dan ook laag’, geeft hij aan. ‘We zien de koeien graag oud worden en we doen ze echt niet zomaar weg. De gemiddelde leeftijd van de veestapel is zo’n zeven jaar.’ Paringen maken de fokkerijliefhebbers zelf. ‘Ook hierbij hebben we profijt van Fokken op Maat’, geeft Michiel aan. ‘Dankzij het merkeronderzoek beschikken we bij de pinken en vaarzen al over betrouwbare fokwaarden. Zo kunnen we beter passende paringen maken’, legt hij uit.

‘Kalveren die laag scoren op ons fokdoel, verkoop ik blindelings. Ik vertrouw op de genomic fokwaarden’

Ieder kalf van topkwaliteit

Met het programma HerdOptimizer volgen vader en zoon Van Zutphen de genetische vooruitgang in de veestapel op de voet. ‘De uitslagen van het merkeronderzoek worden overzichtelijk weergegeven. In één oogopslag kunnen we zien welke kalveren hoog en laag scoren op het fokdoel dat we zelf hebben bepaald’, legt Michiel uit. ‘Omdat we weinig jongvee aanhouden, moet ieder kalf van topkwaliteit zijn. De mindere kalveren verkoop ik daarom blindelings. Ik vertrouw helemaal op de genomicfokwaarden.’
Op het beeldscherm van zijn laptop toont de veehouder een grafiek van de fokwaarden van de dieren van oud naar jong. ‘Er zit een duidelijk stijgende lijn in de score op het fokdoel dat we zelf hebben bepaald’, stelt hij tevreden vast. ‘Met
Fokken op Maat zijn we op de goede weg.’