Met gemak voor ieder dier de beste paring

29
jul
2019
0
Reacties
Veehouders Erik en Jan van der Klippe gebruiken SAP
Veehouders Erik (links) en Jan van der Klippe uit Zwiggelte

Voor de familie Van de Klippe is fokkerij belangrijk. Het denkwerk laten de veehouders echter graag over aan het SAP. Zo voorkomen ze fouten en zijn ze verzekerd van een hoge genetische vooruitgang. ‘We hebben er bijna geen omkijken naar’, vertelt Jan van de Klippe. ‘Dat past ons goed, want papieren rompslomp hebben we al genoeg.’

‘Fokkerij is mooi en belangrijk, maar als je alles zelf wilt uitzoeken, gaat er heel veel tijd in zitten. En voor je het weet maak je fouten bij het maken van paringen’, antwoordt Jan van de Klippe (61) op de vraag waarom hij al minstens vijftien jaar gebruikmaakt van het StierAdviesProgramma (SAP) van CRV. ‘Het is lastig om te zeggen wat het gebruik van het SAP ons heeft opgeleverd’, vindt de veehouder. ‘Maar ik weet zeker dat we de vooruitgang in productie mede aan het adviesprogramma te danken hebben.’

Bent u nieuwsgierig naar wat het StierAdviesProgramma of StierWijzer voor uw bedrijf zouden kunnen betekenen? Vraag dan nu hier een gratis stieradvies aan.
Of neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.
Corrigeren op trends

In het Drentse Zwiggelte beheert Van de Klippe samen met zijn broer Dick (63) en zoon Erik (34) een bedrijf met 140 koeien en 90 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde is 9650 kg melk met 4,20% vet en 3,52% eiwit.
Met de stamboeksinspecteur bekijken de veehouders regelmatig de trends in het exterieur van de vaarzen. Soms kan dit aanleiding zijn om wijzigingen door te voeren in het SAP. ‘Zo zagen we een trend naar te rechte benen. Daarop hebben we de SAP-instellingen aangepast, zodat we problemen in de toekomst voorkomen’, geeft Van de Klippe als voorbeeld.

‘SAP selecteert voor ons de dieren die het best passen in ons fokdoel’

Beste stieren komen boven

Samen met hun CRV-veestapeladviseur selecteren vader en zoon Van de Klippe twee keer per jaar uit het aanbod van CRV de stieren die passen in hun fokdoel. ‘Deze stieren laten we meedraaien bij de berekening van het advies en op basis van de uitslag bestellen we het sperma dat we nodig hebben. Daarna hebben we er maanden geen omkijken meer naar’, legt de veehouder uit. ‘Soms selecteren we wel twintig stieren. Zo komen de stieren die het best passen, vanzelf bovendrijven. Toen we de paringen nog zelf maakten, gebruikten we maximaal vijf stieren tegelijk. Dankzij het SAP maken we nu voor ieder dier de beste paring’, aldus Van de Klippe.

 

SiryX en Belgisch witblauw

De Drentse veehouders benutten het genetisch potentieel van hun veestapel maximaal. Zo wordt dertig procent van de pinken en twintig procent van de vaarzen geïnsemineerd met gesekst SiryX-sperma. Ongeveer de helft van de oudere koeien wordt uitgesloten voor de fokkerij door het toepassen van een gebruikskruising met Belgisch witblauw.’

 

Merkerfokwaarden in SAP

De selectie van de beste en de minste dieren doet het SAP automatisch voor ons’, vertelt Jan van de Klippe. ‘Hierdoor weten we zeker dat we alleen met de beste dieren verder fokken.’ Ook de merkerfokwaarden, die de veehouders dankzij hun deelname aan Fokken op Maat beschikbaar hebben, worden gebruikt door SAP. Hierdoor kunnen we, met name bij de jongere dieren, nog betere paringen maken’, aldus Van de Klippe. Zo zijn de veehouders dankzij SAP verzekerd van een hoge genetische vooruitgang op hun eigen fokdoel.

 

Perfecte match voor een perfecte veestapel

Met fokkerij legt u de basis voor de prestaties van uw veestapel in de toekomst. U wilt koeien fokken die passen bij uw eigen bedrijfsomstandigheden en toekomstplannen. Fokkerij lijkt soms wel een puzzel. Het StierAdviesProgramma (SAP) helpt u bij het vinden van de juiste stukjes; het bepalen van een eigen fokdoel, het selecteren van de best passende stieren en het maken van paringen. Het SAP en StierWijzer vergemakkelijken voor u het maken van keuzes in de fokkerij. Samen met uw eigen deskundige SAP-begeleider bepaalt u uw fokdoel en selecteert u de best passende stieren. Het programma maakt voor ieder dier de perfecte match, waarbij ook inteelt wordt voorkomen. SAP en StierWijzer nemen u alle zorgen over de fokkerij uit handen. Zo realiseert u met minimale inspanningen een maximale genetische vooruitgang voor uw veestapel.