Registreer natuurland eenvoudig in CRV Mineraal

categorie Efficiëntie
16
okt
2020
0
Reacties
natuurland
CRV Mineraal heeft een speciale natuurmodule

Met de natuurmodule kan het uitscharen van dieren en het bemesten van natuurland snel worden geregistreerd in CRV Mineraal. Een overzicht geeft zicht op het actuele saldo van de plaatsingsruimte voor stikstof en fosfaat.

‘Natuurbeheer vormt op steeds meer melk- en vleesveebedrijven een vast onderdeel van de bedrijfsvoering’, merkt Erik Smeenk, expert mestwetgeving bij de CRV Klantenservice. Voor het maken van bemestingsplannen maken veel veehouders en adviseurs gebruik van CRV Mineraal. Om aan alle weten regelgeving te voldoen is het belangrijk dat het uitscharen van dieren in een natuurgebied of het bemesten van percelen met een natuurbestemming goed wordt
vastgelegd, weet hij. ‘Tot voor kort moesten bij het invoeren van gegevens van natuurland een aantal extra handelingen worden verricht. Hier kregen we regelmatig vragen over’, vertelt de expert mestwetgeving.

 

Speciale natuurmodule

Veehouders die natuurland hebben, kunnen nu gebruikmaken van een speciale natuurmodule in CRV Mineraal. ‘Voor het bepalen van de mestplaatsingsruimte kan op de grondpagina direct worden aangegeven of een perceel natuurland is. Per perceel hoeft vervolgens alleen nog maar handmatig te worden ingevoerd hoeveel kilo’s fosfaat en stikstof erop mogen’, legt Smeek uit. ‘Wijzigen van deze gegevens kan eenvoudig in het overzicht onder de kaart of bij het perceel zelf’,  vult hij aan.
Bij het onderdeel vee, waarin de mineralenproductie van de veestapel wordt bepaald, kan worden aangegeven  hoeveel dieren er gemiddeld worden uitgeschaard in natuurland. Het programma rekent vervolgens direct uit wat dit betekent voor de afvoer van stikstof en fosfaat. De afvoer van mest naar natuurland kan ten slotte apart worden vastgelegd onder het kopje ‘mestaanwending’.

 

Alles in één overzicht

Alle gegevens over het natuurland van een bedrijf zijn terug te vinden in één overzicht onderaan de samenvattingspagina van CRV Mineraal’, legt Smeenk uit. ‘Bovenaan dit overzicht is het saldo weergegeven van de resterende plaatsingsruimte voor stikstof en fosfaat op natuurland’, laat hij zien. ‘Zo heeft de gebruiker altijd direct zicht op de actuele situatie.’
‘In samenwerking met een groep gebruikers hebben we de registratie van natuurland in CRV Mineraal sterk vereenvoudigd’, concludeert Smeenk. ‘Hierdoor sluit de applicatie weer helemaal aan bij de wensen uit de praktijk.’

Info bij CRV Klantenservice

Meer informatie over CRV Mineraal vindt u hier.
Heeft u nog vragen over het gebruik van CRV Mineraal? Neem dan contact op met CRV Klantenservice per e-mail of telefonisch op 088-00 24 440.