De planning in eigen hand met de FosfaatPlanner

categorie Efficiëntie
19
dec
2017
1
Reacties
FosfaatPlanner Willem Dullemond
De FosfaatPlanner drukte Willem Dullemond met de neus op de noodzaak om tijdig bij te sturen

Willem Dullemond laat zich niet verrassen door de consequenties van het fosfaatrechtenstelsel. De melkveehouder wil weten waar hij aan toe is. Met de FosfaatPlanner blijft hij alert en houdt hij actueel zicht op de fosfaatproductie van zijn veestapel.

Iedere Nederlandse melkveehouder krijgt vanaf 1 januari te maken met het stelsel van fosfaatrechten. Ook Willem Dullemond uit Laag-Soeren kan er niet omheen. Gelukkig is hij niet met deze nieuwe beperking, maar de ondernemer benadert de situatie nuchter. ‘Het stelsel van fosfaatrechten is nu eenmaal realiteit. De kop in het zand steken helpt niet. Ik wil weten wat me te wachten staat en wat dit betekent voor ons bedrijf’, verklaart hij de reden waarom hij zich vroegtijdig in de consequenties van deze nieuwe wetgeving heeft verdiept.

 

Productie altijd actueel

In maatschap met zijn oom Chris Bongers en broer Chris Dullemond beheert Willem een bedrijf met 55 stuks jongvee en ruim 100 melkkoeien met een rollend jaargemiddelde van zo’n 9200 kg melk met 4,64% vet en 3,60% eiwit. De veehouders hebben 62 hectare grond in gebruik. Willem dacht met CRV mee bij de ontwikkeling van de FosfaatPlanner. Dit is een online sturingsinstrument dat de fosfaatsituatie op een melkveebedrijf voor twaalf maanden vooruit nauwkeurig in beeld brengt.
De voorspelde fosfaatproductie is gebaseerd op de geregistreerde dieraantallen, melkproductie- en vruchtbaarheidsgegevens. Voor veel veehouders is deze informatie bij CRV bekend, en kan automatisch worden aangepast. Hierdoor is de planning altijd actueel en blijft de handmatige invoer beperkt.

‘Het stelsel van fosfaatrechten is een realiteit. Ik wil de kop niet in het zand steken’

Eindejaarspiek in beeld

Willem Dullemond werd bij de eerste kennismaking met de FosfaatPlanner vooral verrast door de grote sprong in fosfaatproductie tegen het einde van het jaar. ‘We hebben binnen onze veestapel te maken met een afkalfpiek in november en december. Dit betekent dat we ook veel jongvee hebben dat in deze maanden van leeftijdscategorie verandert en afkalft. Dat maakt plannen lastig’, geeft hij aan. ‘De FosfaatPlanner brengt deze piek in fosfaatproductie duidelijk in beeld. Dat drukt me met de neus op het feit dat we tijdig maatregelen moeten nemen.’
Volgend jaar wil Willem minstens één keer per maand de FosfaatPlanner raadplegen. ‘Ik wil me niet laten verrassen’, verklaart hij. Willem Dullemond is niet de enige die benieuwd is naar de fosfaatsituatie op zijn bedrijf. In de eerste week dat deze beschikbaar was, hebben al 4500 veehouders de FosfaatPlanner gebruikt.

 

FosfaatPlanner gebruiken?

De FosfaatPlanner is beschikbaar via www.fosfaatplanner.nl, via een speciale knop op het dashboard van CRV Mineraal en via het menu van VeeManager.  Leden van FrieslandCampina hebben direct toegang tot de FosfaatPlanner. Melkveehouders met een andere melkafnemer kunnen deelnemer worden via een telefoontje aan de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.
Bij de Klantenservice kunt u ook terecht met al uw vragen over de FosfaatPlanner. 

 

Gratis voor leden FrieslandCampina

CRV ontwikkelde de FosfaatPlanner in samenwerking met FrieslandCampina. Omdat FrieslandCampina het gebruik van het sturingsinstrument wil stimuleren, kunnen leden van die coöperatie het hele jaar 2018 gratis gebruikmaken van de FosfaatPlanner. Andere veehouders betalen een scherp tarief. Voor een bedrijf met 100 koeien en 70 stuks jongvee liggen de kosten bijvoorbeeld op € 7,10 per maand.

1 reactie

  1. 20 december 2017 (H van Boven) Schreef:

    Lijkt mij goed plan!