Ovalert zorgt voor een korte tussenkalftijd

categorie Efficiëntie
28
feb
2017
0
Reacties
koe met Ovalert-responder in de wei

Jaap Formsa-Steenbeek uit Scherpzenzeel melkt met zijn ouders 130 melkkoeien. Hij koos voor Ovalert om de tussenkalftijd terug te dringen. Hiermee verbeterde hij zijn tussenkalftijd van 420 naar 390 dagen.

Bekijk de video van Jaap waarin hij zijn ervaringen met Ovalert deelt.

Onderzoek naar Ovalert
CRV verrichte onderzoek naar het gebruik van Ovalert. Dit onderzoek laat zien wat veehouders vinden van Ovalert en wat voor resultaat Ovalert heeft op de tussenkalftijd. Het onderzoek is uitgevoerd bij 105 veehouders die gebruik maken van dit programma en zijn gestart met Ovalert tussen 2011 en 2014.

Resultaten tevredenheid
Het vruchtbaarheidsprogramma Ovalert ontzorgt en het verkort de tussenkalftijd. Zo geeft 95% van de veehouders aan dat Ovalert helpt met het vruchtbaarheidsmanagement. 85% van deze veehouders geeft aan dat Ovalert helpt om de tussenkalftijd te verkorten.

Resultaten tussenkalftijd
De landelijk gemiddelde tussenkalftijd is tussen 2011 en 2015 met vijf dagen gedaald. Bij veehouders die gebruik maakten van het vruchtbaarheidsprogramma Ovalert daalde de tussenkalftijd in diezelfde periode meer, namelijk met 16 dagen.

Cijfers tussenkalftijd Nederland en tussenkalftijd met Ovalert

Cijfers tussenkalftijd Nederland en tussenkalftijd met Ovalert

Snel resultaat
De resultaten van Ovalert zijn ook op kortere termijn al te merken. Veehouders die in 2013 startten met Ovalert zagen in 2015 al een verbetering van de tussenkalftijd van hun koeien met 13 dagen. Zo laat Ovalert na twee jaar al mooie resultaten zien.