Optimalisatie veestapel? Nu gemakkelijk fokken op gezondheid en efficiëntie

12
nov
2013
0
Reacties
Nu nog gemakkelijker fokken met de nieuwe CRV-fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid

Wanneer u optimalisatie van uw veehouderij voor ogen heeft, kunnen de nieuwe CRV-fokkerijgetallen Better Life Efficiëntie en Better Life Gezondheid u helpen een veestapel te fokken die deze strategie ondersteunt.

Melkveehouders Harrie (58) en Hans (29) Janssen melken aan de Waldgraaf in het heuvelachtige Groesbeek met twee robots en zo’n 100 koeien een quotum vol van ruim een miljoen liter melk. Ze zijn de laatste jaren hard gegroeid. Hans: ‘Zes jaar geleden bouwden we een nieuwe stal en plaatsten we een tweede robot. Twee jaar later produceerden we al 250.000 liter melk meer.’

De vof heeft in totaal 61 hectare grond in gebruik en is ongeveer zelfvoorzienend voor ruwvoer. De mest kan op de eigen grond worden geplaatst. ‘Het bedrijf is nu mooi in balans. Dat boert prettig’, stelt Hans vast. Optimaliseren is de strategie die vader en zoon Janssen de komende jaren willen volgen.

Better Life Efficiëntie
Om veehouders als vader en zoon Janssen te ondersteunen heeft CRV het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie ontwikkeld, vertelt René van der Linde van de afdeling Innovatie. ‘Elke veehouder voelt wel aan dat de productie van kilo’s en eiwit en het lichaamsgewicht iets zeggen over de efficiëntie van de koe. Daarnaast is echter ook de levensduur van belang en is de tussenkalftijd van invloed. Hoe korter de lactatie, hoe minder schommelingen in de conditie, hoe hoger de gemiddelde dagproductie en hoe efficiënter de omzetting van voer in melk.’

Hans ziet het nieuwe fokkerijgetal wel zitten. Zo bevestigen de goede cijfers van stieren als Kian en Paramount zijn vermoedens over de efficiëntie van hun dochters in zijn stal. Hij zal Better Life Efficiëntie dan ook zeker meenemen in zijn selectie van stieren.

Better Life Gezondheid
Bij optimaliseren hoort volgens Harrie en Hans Janssen ook het verbeteren van de gezondheid en vruchtbaarheid van hun veestapel. Ook bij Janssen Waldgraaf vof gaat het wat dat betreft niet altijd vanzelf. Veel kan volgens de veehouders verbeterd worden met management, maar ook fokkerij kan een bijdrage leveren.

‘Een probleemloze veestapel is de wens van iedere boer’, signaleert Réne van der Linde. ‘Met Better Life Gezondheid kunnen veehouders voor dit kenmerk eenvoudig vooruitgang boeken. In het getal worden de fokwaarden uiergezondheid, klauwgezondheid, geboortegemak, afkalfgemak, levensvatbaarheid en dochtervruchtbaarheid meegenomen. ‘

Hoewel de erfelijkheidsgraad van veel van de kenmerken laag is, herkennen Harrie en Hans Janssen wel het beeld. Zo signaleren ze de matige vruchtbaarheid van Kian- en Fidelitydochters en vallen de dochters van Linfield in positieve zin op door hun probleemloosheid.

Lees het hele artikel in CRV Magazine

Lees hier meer over Better Life Efficiëntie
Lees hier meer over Better Life Gezondheid
Lees hier meer over de Better Life Fokkerijgetallen