Nog meer inzicht in uw veestapel met nieuwe functies in HerdOptimizer

27
jun
2017
0
Reacties
Fokken op Maat

Veehouders die deelnemen aan Fokken op Maat of FokkerijData Plus krijgen de uitslagen van hun merkertesten overzichtelijk in beeld via de applicatie HerdOptimizer. Met twee nieuwe functies wordt het inzicht in het genetisch potentieel nog beter.

Zodat u alles uit uw veestapel kunt halen, is CRV continu bezig om de producten te verbeteren. HerdOptimizer heeft onlangs twee nieuwe functies gekregen:

1. Drachten
Deze nieuwe functie houdt rekening met de drachten op uw bedrijf. Hoeveel kalveren zijn er nog onderweg, hoeveel vaarskalveren zitten daar waarschijnlijk bij en wat is hun genetische potentie? Het programma houdt rekening met inseminaties met gesekst of conventioneel sperma.
Door inzicht in de drachten, kunt u nog beter inschatten of u uw nuka’s wilt aanhouden of afvoeren.

2. Genetische ontwikkeling
In het overzicht genetische ontwikkeling ziet u hoe een bepaalde fokwaarde zich ontwikkelt op uw bedrijf. Per geboortejaar ziet u de gemiddelde fokwaarde en dus ook hoe de ontwikkeling van die fokwaarde is geweest. Met deze functie kunt u bekijken hoe effectief uw fokkerijkeuzes zijn geweest voor een bepaalde fokwaarde.

Waar vindt u de drachten?
De drachten kunt u op twee plekken op het dashboard vinden. Via ‘Testuitslagen en details’ ziet u direct hoeveel drachten op uw bedrijf onderweg zijn en hoeveel vaarskalveren daaruit worden verwacht. Wanneer u deze optie aanklikt, komt u in een overzicht van alle drachten. Per dracht krijgt u informatie over de moeder, de vader, de verwachte kalfdatum en het type sperma (conventioneel of gesekst) of embryo. Vanuit deze lijst kunt u doorklikken naar de individuele drachtuitslag inclusief afstamming en fokwaarden.
Op het dashboard zijn ook drachten te vinden onder het ‘Overzicht veestapel’. U herkent deze aan het icoon van een embryo in de baarmoeder. Via dit drachticoon komt u bij de fokwaarden (verwachtingswaarden) van alle drachten.
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

In de grafiek ‘genetische vooruitgang jongvee’ vindt u nu ook de drachten. Deze herkent u aan de omgekeerde, niet ingekleurde, driehoekjes. Drachten van gesekst sperma zijn weergegeven met een bolletje in zo’n omgekeerde driehoek.
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Waar vindt u de genetische ontwikkeling?
Op de evaluatiepagina vindt u een nieuwe grafiek met als titel ‘Genetische ontwikkeling’. In deze grafiek kunt u voor diverse kenmerken de ontwikkeling per geboortejaar zien. Door op een ander kenmerk te klikken, krijgt u de ontwikkeling van dat kenmerk. Met deze grafieken kunt u evalueren welke effecten uw fokkerijkeuzes hebben gehad op bepaalde fokwaarden.
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Ga direct naar de applicatie van HerdOptimizer (alleen voor deelnemers Fokken op Maat of Fokkerij DataPlus)
Lees meer over Fokken op Maat.
Lees meer over FokkerijData Plus.
Lees meer over merkertesten.