Met minder jongvee efficiënt produceren

categorie Efficiëntie
25
jan
2017
0
Reacties
Fokken op Maat en Mineraal

Op 1 januari 2017 daalde het aantal koeien en vaarzen in Nederland voor het eerst sinds 1 maart 2015 ten opzichte van de maand. De daling was vooral zichtbaar in de aantallen jongvee: bijna 77.000 minder dan een jaar eerder. Dit alles heeft te maken met het fosfaatreductieplan en de GVE- reductieregeling. Naar verwachting zullen melkveehouders in 2017 en 2018 minder jongvee aanhouden om binnen de bestaande fosfaatruimte het meeste rendement te halen.

Nog scherper opfokken
Op de korte termijn realiseren veehouders snelle reductie door de afvoer van koeien. Op de langere termijn is scherper selecteren op jongveeopfok de beste aanpak. In 2017 moeten er door de reductieregeling minder dieren in de stal staan, maar in 2018, als fosfaatrechten verhandelbaar worden, willen bedrijven weer klaar zijn voor de toekomst. En dan moet er voldoende en goed jongvee klaar staan.

Niet te veel jongvee opfokken, maar kiezen voor dieren die efficiënt produceren binnen de bestaande fosfaatruimte’.

Alfred de Vries, directielid CRV

Hoeveel en welke dieren afvoeren/aanhouden?
Het huidige Nederlandse vervangingspercentage ligt rond de 33 procent. Volgens experts is het reëel en haalbaar om te streven naar 25 procent. Binnen het vernieuwde CRV Mineraal is een overzicht gemaakt met daarop het aantal GVE’s op de verschillende peildata voor uw bedrijf. Wilt u weten welke jongvee u het beste kunt aanhouden? Daarbij kan CRV Fokken op Maat ondersteunen. Dit programma helpt veehouders bij het maken van de juiste keuzes bij de selectie van jongvee.

Update 7-02-’17: Vanaf nu is het ook mogelijk om de actuele stand van het aantal GVE op het bedrijf te bekijken met CRV Mineraal.

In onderstaande video leggen twee veehouders uit wat selectie op basis van genomics hen oplevert.

 

Bron: Veeteelt, welke koe mag blijven? januari 1/2 2017

Lees ook:

 Hoeveel koeien kunt u houden in 2017?

Uw aantal GVE’s op de peildata weten? Check het in CRV Mineraal