Met kruisingen naar ruim 10.000 kilo melk met 3,70% eiwit

13
aug
2020
0
Reacties
Melkveehouders Wim Reijmes en Arjan Tolkamp uit Winterswijk-Huppel.
Melkveehouders Wim Reijmes en Arjan Tolkamp uit Winterswijk-Huppel.

‘Koeien die een hoge vet- en eiwitproductie halen uit dikke melk, hebben het gemakkelijker dan koeien die dezelfde productie halen uit veel liters’, stelt melkveehouder Arjan Tolkamp uit Winterswijk-Huppel. Samen met compagnon Wim Reijmes melkt hij met robots een 130-tal koeien.

Van oorsprong liep er op het Achterhoekse bedrijf een mrij-veestapel, die in de loop van de tijd is ingekruist met rode holsteins. ‘Een jaar of tien geleden liepen we in de holsteinfokkerij echter een beetje vast’, herinnert Arjan zich.

 

Holstein x fleckvieh x brown swiss

Een bezoek aan een bedrijf met fleckviehkruislingen overtuigde de veehouders van de mogelijkheden van dit ras. Daar kwam twee jaar later het brownswissras bij toen de eerste kruislingpinken op het bedrijf geïnsemineerd moesten worden. ‘We passen nu een rotatiekruising toe van holstein, fleckvieh en brown swiss’, vertelt Arjan. ‘Maar de opeenvolging van rassen is geen ijzeren wet. We bekijken, samen met een fokkerijspecialist van CRV en met behulp van het StierAdviesProgramma (SAP) per koe welk ras daar het best op past.’

De inmiddels veelkleurige veestapel tekent voor een rollend jaargemiddelde van rond de 10.500 kilo melk met 4,50% vet en 3,70% eiwit. ‘We hebben liever dikkere melk dan nog meer liters per koe’, vertelt Arjan over het fokdoel. ‘Melk met meer vet en eiwit wordt beter betaald en hoe hoger de gehalten, hoe meer kilogrammen vet en eiwit we binnen ons fosfaatquotum kunnen afleveren’, legt hij uit. ‘Bovendien hebben wij de indruk dat koeien gemakkelijker eenzelfde vet- en eiwitproductie realiseren op basis van hoge gehalten dan op basis van veel liters.’

 

SiryX mannelijk

Op dit moment staan op het inseminatielijstje van Tolkamp en Reijmes stieren als Anreli en Moutard (holstein), Haribo en Morata (fleckvieh) en Cadence en Dario (brown swiss). Ongeveer de helft van de melkkoeien wordt geïnsemineerd met mannelijk SiryX-sperma van witblauwe stieren. Op het ondereind van de pinken gebruiken de veehouders SiryX-sperma van de fleckviehstier Haribo. ‘Door het gebruik van mannelijk gesekst sperma weet ik zeker dat ik niet in de verleiding kom om te veel vaarskalveren aan te houden’, verklaart Arjan deze keuze.

‘Koeien realiseren gemakkelijker eenzelfde vet- en eiwitproductie op basis van hoge gehalten dan op basis van veel liters melk’

CrossFit ondersteunt bij kruisen

Om veehouders te ondersteunen bij het kruisen van rassen heeft CRV het programma CrossFit ontwikkeld. CrossFit helpt u bij het maken van kruisingen die bij u passen. Wilt u de nadruk leggen op het fokken van probleemloze koeien, dan kiest u voor CrossFit Gezondheid en combinaties van de rassen holstein, mrij, fleckvieh en brown swiss. Met CrossFit Gezondheid fokt u gezonde, vruchtbare en zelfredzame koeien die gemakkelijk afkalven. De dieren hebben een goede conditie en produceren optimaal onder verschillende omstandigheden.

Staat een efficiënte omzetting van voer in vet en eiwit op het bedrijf centraal, dan kunt u gebruikmaken van CrossFit Efficiëntie en de rassen holstein en jersey met eventueel nog een derde ras. CrossFit Efficiëntie staat garant voor compacte koeien die veel kilo’s vet en eiwit produceren en lang meegaan. De dieren zetten voer efficiënt om in vet en eiwit en dragen daardoor maximaal bij aan de rentabiliteit van uw bedrijf.