Met dertig jaar SAP naar 3,75% eiwit

categorie Efficiëntie
23
okt
2020
1
Reacties
gehalten
Melkveehouder Jan Jessen uit het Limburgse Einighausen

Het fokdoel van de 54-jarige Jan Jessen is in zijn boerenloopbaan nooit veranderd. ‘Ik zie liever een productie van 9500 liter dikke melk dan 12.500 liter water’, stelt de veehouder. Voor het maken van paringen maakt hij al dertig jaar gebruik van het StierAdviesProgramma van CRV. ‘Hiermee voorkom ik missers.’ Fokken op gehalten is een zaak van lange adem, weet melkveehouder Jan Jessen uit ervaring.

In maatschap met zijn vrouw Gerlie melkt hij in het Limburgse Einighausen 110 koeien met twee robots. De koeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van rond de 9500 kg melk met 4,75% vet en 3,75% eiwit. ‘Toen we nog mrij-koeien hadden, fokten we al op gehalten en na inkruisen met holsteins is dat nooit veranderd’, vertelt hij.

 

Beter voor koe en boer

‘Koeien produceren gemakkelijker dezelfde kilo’s vet en eiwit op basis van hoge gehalten dan op basis van veel liters melk. Daarbij bepalen gehaltes de melkprijs. Logisch, want water transporteren en verwerken kost de zuivelindustrie alleen maar geld. Hoge gehalten zijn dus beter voor zowel de koe als de boer’, legt Jessen uit. Fokkerij speelt in het streven naar dikke melk op het Limburgse bedrijf een belangrijke rol. ‘Want als het er genetisch niet in zit, komt het er ook nooit uit’, verklaart de veehouder.

 

Computer zonder emotie

Jan Jessen heeft veel liefhebberij in de fokkerij. Zo is hij een van de CRV Elite-bedrijven die embryo’s aankopen uit het fokprogramma. Hoewel hij met plezier de stierenlijst uitpluist, vaart de veehouder voor het maken van paringen blind op het StierAdviesProgramma. ‘Hiermee voorkom ik missers’, stelt hij uit ervaring. ‘Voordat ik het stieradvies bekijk, heb ik zelf meestal ook al nagedacht over een passende stier. Vaak komt dat overeen met het SAP, maar soms ook niet. Dan blijk ik toch iets over het hoofd gezien te hebben, bijvoorbeeld in de onderbalkkenmerken. Het SAP is voor mij altijd leidend. De computer kent geen emotie.’

‘Met het gebruik van SAP voorkom ik missers. De computer kent geen emotie’

Tiental stieren in advies

Voor het doorrekenen van een nieuw stieradvies selecteert Jessen een tiental stieren die passen in zijn fokdoel. Naast de gehaltevererving neemt hij hierbij onder andere de kenmerken klauwgezondheid en beenwerk in de bovenbalk mee. Op dit moment gebruikt de veehouder onder andere Jumpstone, Wingstar, Listrotto en Eloy rf, terwijl eerder stieren als Mauro, Moutard en Rosebud veel zijn ingezet.

 

Merkeronderzoek ondersteunt SAP

Naast het SAP gebruikt Jessen sinds een jaar of vier Fokken op Maat als hulpmiddel in de fokkerij. Hij laat van alle vaarskalveren merkerfokwaarden bepalen, waarop het SAP de stierkeuze baseert. ‘In doorsnee werkt het in de fokkerij zoals je verwacht. Maar soms pakt het anders uit en wijkt de merkerfokwaarde duidelijk af van de verwachtingswaarde. Met merkeronderzoek kom ik dichter bij de werkelijke erfelijke eigenschappen. Zo kan het SAP nog beter passende paringen maken.’

Perfecte match voor een perfecte veestapel

Met fokkerij legt u de basis voor de prestaties van uw veestapel in de toekomst. U wilt koeien fokken die passen bij uw eigen bedrijfsomstandigheden en toekomstplannen. Fokkerij lijkt soms wel een puzzel. Het StierAdviesProgramma (SAP) helpt u bij het vinden van de juiste stukjes: het bepalen van een eigen fokdoel, het selecteren van de best passende stieren en het maken van paringen. SAP en StierWijzer vergemakkelijken voor u het maken van keuzes in de fokkerij. Samen met uw eigen deskundige SAP-begeleider bepaalt u uw fokdoel en selecteert u de best passende stieren. Het programma maakt voor ieder dier de perfecte match, waarbij ook inteelt wordt voorkomen. SAP en StierWijzer nemen u alle zorgen over de fokkerij uit handen. Zo realiseert u met minimale inspanningen een maximale genetische vooruitgang voor uw veestapel.

Bent u nieuwsgierig naar wat het StierAdviesProgramma of StierWijzer voor uw bedrijf zou kunnen betekenen? Vraag dan nu eenmalig een gratis stieradvies aan, neem contact op met uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: 088 00 24 440.

1 reactie

  1. 03 november 2020 (Bernard Horstman) Schreef:

    Ons fokdoel is het zelfde maar er wordt nog steeds enkele M R IJ gebruikt ongeveer 10 % voor iets zwaardere koeien.