Delta-testbedrijf Van Berkum terug op nummer 1 voor productie

24
okt
2019
0
Reacties
fokkers van Janko
Jan Siemen en Siemen van Berkum uit Elahuizen

Voor de tweede keer behaalden de koeien van Siemen en Jan Siemen van Berkum uit het Friese Elahuizen de hoogste productie van Nederland. De 275 melkkoeien van vader en zoon Van Berkum behaalden het afgelopen boekjaar een productie van 14.843 kg melk met 3,77% vet en 3,53% eiwit. Hiermee staan ze bovenaan de lijst voor melkproductie in de CRV-jaarstatistieken.

De eerste plek is een bekende plek voor de familie, in het boekjaar 2016-2017 waren zij ook al de nummer één. Voor iedereen die de laatste tijd een kijkje heeft mogen nemen op het bedrijf, komen deze prestaties niet als een verrassing, een gestroomlijnder bedrijf als dit is niet gemakkelijk te vinden. En dat geldt ook voor de koeien. Exemplarisch was een excursie waarbij een groep veehouders ademloos stond te kijken hoe de helft van de dieren de voergang overstak richting de melkstal: alle dieren goed van conditie, glad in het haar en niet één kreupel; vakmanschap in optima forma.

 

CRV testbedrijf

Sinds enkele jaren is Melkveebedrijf Van Berkum een van de testbedrijven van CRV. Dit betekent dat er ieder jaar rond de vijftien drachtig Delta-pinken – die als donor voor het fokprogramma hebben gediend – vanuit het Dairy Breeding Center in Wirdum naar Elahuizen gaan. Op dit moment lopen er zo’n dertig koeien afkomstig uit het fokprogramma van CRV op het testbedrijf. Mooie voorbeelden hiervan zijn Delta Maidy (Skyfall x Trigger uit de Marjons van de familie van Erp, Midwolda) en Delta Giselle (Silver x Persuader x May Yard Aswin x Delta Gem, de moeder van Delta G-Force).

Delta Maidy (v. Skyfall) haalt in haar tweede lactatie een LW van 128

Delta Giselle haalt niet alleen een gemiddelde lactatiewaarde van 117 over twee lactaties, maar scoort ook dusdanig hoog voor vruchtbaarheid dat ze na haar eerste lactatie binnen een jaar weer kalfde en dit naar verwachting begin volgend jaar voor de tweede keer zal doen. Delta Maidy haalt in haar tweede lactatie een 305-dagen productie van 17.800 kg melk met 4,02% vet en 3,78% eiwit, goed voor een lactatiewaarden van 128. Maidy is zoals gezegd afkomstig uit de Marjons van de Familie Van Erp uit Midwolda, moeder Marjon 53 (v. Lars-Acres Shot Trigger) is ook de overgrootmoeder van Insire Topstier Midwolder Martin, een uitgesproken productiestier met goede gezondheidsfokwaarden.

Elagaaster Jankes

Bijna de helft van de veestapel draagt de naam Elagaaster Janke. Uit deze bekende koefamilie stammen onder andere stieren als de dochtergeteste Elagaaster Packman en de twee roodbonte dochtergeteste Elagaaster Maxx en Elagaaster Cloud. Bij de genoomstieren zijn Delta Janko Red, Delta Skyline en Delta Skippy recente troeven. Stieren die allemaal terug te voeren zijn op de volle zussen Janke 256 en Janke 264 (v. Swamo Delta Jordan), die het tot levensproducties schopten van respectievelijk 82.600 en 114.000 kg melk. Delta Skyline is via een AH Vitesse uit een Delta Stan een achterkleinzoon van Janke 264. Hij heeft uitstekende productiefokwaarden, goede gezondheidscijfers en een onderbalk die een bijna perfecte verhouding hoogtemaat/voorhand/inhoud laat zien.

Dat de Jankes koeien zijn met een enorme productiedrang onderstrepen de dochters en kleindochters van Janke 256 en Janke 264. De helaas gesneuvelde Elagaaster Maxx voert de roodbonte stierenlijst aan en gaat via Camion van de Peul en Fiction terug op Janke 264, moeder Janke 330 was ook een uitstekende producente en haalde een levensproductie van 86.000 kg melk. Janke 370 is op haar beurt een Perfect Aiko uit een De Volmer Glorious uit de genoemde Janke 264 en produceerde in vier lactaties meer dan 66.000 kg melk. Van haar zoon Elagaaster Cloud presteren de dochters goed gezien zijn huidige fokwaarden (217 nvi) met 112 exterieur als sterkste punt. Als zijn dochters deze cijfers de komende tijd weten te bevestigen zal de stier in december beschikbaar komen als fokstier.

 

Eerste Atlantic honderdtonner

Eén van de Jankes die afgelopen jaar haar bijdrage leverde aan de nummer 1 positie op de productielijst is Janke 333. Deze dochter van Delta Atlantic overschreed afgelopen boekjaar de grens van 100.000 kg melk en is daarmee de eerste honderdtonner van deze stier. Zij bewijst daarmee andermaal de productiekwaliteiten van de Jankes.