‘We willen koeien die makkelijk melk geven’

categorie Efficiëntie
1
feb
2019
0
Reacties
Familie Van Malestein en veestapeladviseur Eelke de Wit met Lin-Horst Boukje 230 (fokprogramma)
Familie Van Malestein en veestapeladviseur Eelke de Wit (links) met Lin-Horst Boukje 230

Jan en Betsy van Malestein zien dat het werkt. De dieren met de hoogste fokwaarden realiseren op hun bedrijf de hoogste lactatiewaarden. Dankzij de aankoop van embryo’s liften ze al jaren mee op de genetische vooruitgang in het fokprogramma van CRV. ‘Daarin blijven we investeren’, geven ze aan.

Lin-Horst Boukje 230 is een koe om trots op te zijn. En dat zijn Jan en Betsy van Malestein uit Ermelo dan ook. De met 87 punten ingeschreven dochter van Shottle realiseerde inmiddels een levensproductie van bijna 110.000 kilo melk en vertoont nog geen spoortje van slijt. ‘We hebben haar regelmatig laten zien op fokveedagen’, vertelt haar eigenaar enthousiast. ‘Ze eindigde altijd hoog in haar rubriek.’

 

Hoogste genetica

De favoriete Boukje van de familie Van Malestein van melkveebedrijf Lin-Horst is rechtstreeks familie van Big Boukje 192, de allereerste koe in Nederland met een levensproductie van meer dan 200.000 kilo melk. Ze kwam op het Veluwse bedrijf via de aankoop van embryo’s uit het fokprogramma van CRV.

‘Het genetisch niveau van de pinken in het Delta-programma zal altijd hoger zijn dan dat van onze eigen dieren’

‘We willen een hoge melkproductie halen en hoe hoger de genetische aanleg, hoe gemakkelijker dat gaat’, legt Jan van Malestein uit. ‘De aankoop van embryo’s is een mooie manier om veterinair veilig de hoogste genetica op stal te halen’, aldus de fokker. Zijn koeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 11.204 kilo melk met 4,24% vet en 3,55% eiwit.

 

Femmy, Massia en Renate

Als vaste deelnemers aan het Delta Satelliet-programma laten Jan en Betsy van Malestein op jaarbasis zo’n veertig embryo’s inzetten. In de loop van de jaren verkochten ze vijf stierkalveren en acht vaarskalveren terug aan CRV, waaronder Lin-Horst Delta Felice. Deze Snowmandochter uit Bouw Goldwyn Femmy is een volle zus van de stier Bouw Snowfever en zij is zelf ook weer intensief benut in het fokprogramma.
Lin-Horst Snowman Femmy 2, een tweede volle zus van Snowfever, bleef op het bedrijf van de familie Van Malestein. ‘Zij is als vaars ingeschreven met 86 punten en realiseerde tot nu toe een levensproductie van meer dan 60.000 kilo melk’, vertelt haar eigenaar. ‘Daarnaast hebben we via de aankoop van embryo’s onder andere dieren op stal uit de Massiafamilie en nakomelingen van Etazon Renate’, vult hij aan.

 

Met sprongen vooruit

Met veestapeladviseur Eelke de Wit evalueren de veehouders regelmatig de resultaten van hun fokbeleid. Om het genetisch potentieel van hun veestapel maximaal te benutten maken ze gebruik van Fokken op Maat. De hoogste dieren worden geïnsemineerd met gesekst sperma, het ondereind wordt ingezet als ontvangster of drachtig gemaakt van een vleesstier. ‘De fokwaarden van de dieren gaan met sprongen vooruit’, laat De Wit zien. Zo scoort het melkvee gemiddeld 134 NVI, zit het jongvee op 196 NVI en worden de drachtigheden al voorspeld op 251 NVI.

 

Delta altijd hoger

‘We zien dat selecteren op genoomfokwaarden werkt’, vult Van Malestein aan. ‘De dieren met de hoogste merkerfokwaarden voor productie realiseren de hoogste lactatiewaarden’, weet hij. ‘Het genetisch niveau van de pinken in het Delta-programma zal gemiddeld altijd hoger zijn dan dat van onze eigen dieren’, realiseert de fokker zich. ‘We blijven streven naar de allerhoogste genetische vooruitgang en hopen nog een keer een absolute topper op stal te krijgen. We blijven via Delta Satelliet graag meeliften op het fokprogramma van CRV.’

In één generatie tien jaar vooruit

Het Delta-programma is het fokprogramma voor stieren van CRV. De genetische aanleg van de vrouwelijke dieren in dit fokprogramma loopt minimaal tien jaar vooruit op het gemiddelde in de praktijk. Via Delta Satelliet krijgen melkveehouders in Nederland en Vlaanderen de mogelijkheid om tegen financieel aantrekkelijke voorwaarden en veterinair veilig deze allerhoogste genetica in hun eigen stal te halen.
Veehouders die deelnemen aan het Satellietprogramma tekenen met CRV een contract voor de afname van minimaal twintig of veertig embryo’s uit het fokprogramma op jaarbasis. Alle kalveren die uit de embryo’s worden geboren, test CRV gratis op merkers. CRV heeft het exclusieve terugkooprecht voor zowel stier- als vaarskalveren. Hierbij betaalt CRV voor stierkalveren 1000 euro en voor vaarskalveren 3000 euro. De vaarskalveren die CRV niet overneemt, blijven eigendom van de veehouder en geven een impuls aan het genetisch niveau van de eigen veestapel.

Heeft u ook belangstelling voor de aankoop van satellietembryo’s uit het fokprogramma? Informeer naar de aantrekkelijke voorwaarden van Delta Satelliet bij uw veestapeladviseur of bij de CRV Klantenservice: 088-00 24 440.