Janke 264 – Levensproductie in optima forma

24
aug
2020
0
Reacties
Elagaaster Janke 264

De genen van de Elagaaster Jankes zijn inmiddels wijdverspreid over de lage landen. De meest recente stieren uit deze koefamilie gaan allen terug op een tweetal zusjes met de afstamming Swamo Delta Jordan * Elagaaster Janke 120 (Jesther*Ronald*Sunny Boy*Ace*Viking): Janke 256 en Janke 264. Deze twee blijken niet alleen zelf een formidabele productiedrang gehad te hebben, deze productiedrang blijken ze ook uitstekend door te geven.

De Elagaaster Jankes zijn afkomstig uit de stallen van vader en zoon Siemen en Jan Siemen van Berkum uit het Friese Elahuizen. U kent ze uiteraard als koplopers van de jaarstatistieken voor melkproducite van zowel het boekjaar 2016-2017 als 2018-2019. De Jankes blijken niet enkel een garantie voor een topproductie per boekjaar, ook de levensproducties zijn zonder enige twijfel grandioos. De Jankes laten zich omschrijven als degelijke boerenkoeien met goede benen en uiers, extra breedte in de voorhand, een goede ribwelving én een opvallende lengte in het lichaam, ze hebben een spreekwoordelijke rib extra.

Terug naar de zusjes Janke 256 en Janke 264, zij haalden respectievelijk een levensproductie van 82.600 en 114.000 kg melk. Janke 256 heeft vooral mannelijke nakomelingen; Elagaaster Packman (v. Bogart) is haar meest bekende zoon. Van hem zijn er uiteindelijke een kleine 6000 dochters aan de melk gekomen.

Janke 264 is wellicht de opvallendste van deze twee. Dat begint met haar levensproductie; zij behaalde een duizelingwekkende 114.000 kg melk in 6 lange lactaties. Deze lactaties waren zo lang omdat ze veelvuldig gespoeld is. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in 41 melkgevende dochters, waarvan er 10 nog in productie zijn. Deze dochters hebben nu een gemiddelde levensproductie van bijna 59.000 kg melk en met die 10 dochters nog in productie zal dat alleen nog maar toenemen.

Maar het meest opvallende is toch wel dat er inmiddels 3 dochters, net als Janke 264, ook de mijlpaal van 100.000 kg melk bereikt hebben: Janke 329 (v. Legend) maakte afgelopen oktober de 100.000 kg vol. Janke 341 (v. Goli) volgende in november. En Janke 348 (v. Stan) sloot zich in maart bij haar twee halfzussen aan. 3 halfzussen; 305.000 kg melk. Het gemiddelde in Nederland lag het afgelopen jaar op 31.500 kg melk bij afvoer, rekent u zelf.

Waar Janke 264 uitblinkt met dochters, blinken haar dochters en kleindochters vervolgens ook uit aan de mannelijke kant. Elagaaster Maxx (v. Camion) staat nog steeds in top van de dochtergeteste lijst bij roodbont en gaat via Fiction-dochter Janke 330 terug op Janke 264. Elagaaster Jenever doet het goed met zijn zwartbonte dochters, hij is een zoon van Crescendo en gaat via een Sudan en vervolgens een Man-O-Man terug op Janke 264. De volgende is Elagaaster Cloud (v. Perfect Aiko) die via Glorious en Fiction ook terugvoert op Janke 264. De laatste Fiction, Janke 325 heeft nog een dochter als stiermoeder: deze Delta Jetje (v. Aikman) is namelijk de moeder van Delta Janko (v. Meteor). En tenslotte is er uit deze tak van de Jankes nog Delta Jurassic (v. Maroon) die via Riverboy, Accolade en Kodak teruggaat op Janke 325.

Elagaaster Janke 348

 

En er komen nog meer stieren uit de Jankes; Delta Stajanke is als embryo door CRV aangekocht en is een volle zus van honderdtonner Janke 348 (beide v. Stan). Haar Vitesse-dochter Delta Silla is tweevoudig stiermoeder van Delta Skippy (v. Paragon) en Delta Skyline (v. Barcley). En inmiddels is er nog een dochter van Stajanke die binnenkort een KI-stier op haar naam mag schrijven: Janke 623 P  voerde al eens de dochtergroep van vader Fun P aan en kreeg op de wintershow in Houten afgelopen februari nog de eervolle vermelding toebedeeld. Janke 623 P is moeder van de homozygoot hoornloze Delta Seeder PP (v. Mingo P).

Dijkhoeve Delta Silla V: Vitesse

Waar de Jankes in de mannelijke lijn volop uitbreiden gaat de vrouwelijke kant door met waar ze voor staan: melk produceren. Met dat gegeven zal er nog wel eens een artikel volgen over de Jankes. En eerlijk is eerlijk, met deze cijfers is er nog lang niet genoeg geschreven over deze familie van magistrale producentes.

Hedra Janke 623 P (Fun P)