‘In mijn fokkerij wil ik alle informatie gebruiken die beschikbaar is’

categorie Efficiëntie
20
aug
2018
0
Reacties
Fokken op Maat

Veehouder Gerard Nijman houdt van mooie koeien. Toch is fokkerij voor hem in de eerste plaats functioneel. ‘Een goede, stabiel presterende veestapel staat voorop. Al is een kalf nog zo mooi, we hebben wel een bedrijf te runnen.’ Fokken op Maat helpt hem om de juiste fokkerijbeslissingen te nemen.

‘Ik streef naar een veestapel die in balans is en op een makkelijke manier veel melk geeft’, vat Gerard Nijman zijn fokdoel samen. ‘Net als elke veehouder eigenlijk. Fokkerij is voor mij een heel belangrijk middel om dat doel te bereiken. En als het dan af en toe ook nog lukt om een koe te fokken, die het leuk doet op de keuring is het helemaal mooi.’ De veehouder houdt in het Overijsselse Stegeren 90 melkkoeien met 60 stuks jongvee. Door de fosfaatregelgeving moest hij scherper selecteren in het jongvee, een belangrijke aanleiding voor de veehouder om met Fokken op Maat te beginnen.

In het kalf kijken

‘In de fokkerij gebruik ik graag alle informatie die beschikbaar is. Het liefst zou ik daarbij in het kalf kunnen kijken. Je bent immers zo twee of drie nakomelingen verder voordat je echt weet hoe een koe bijdraagt aan je veestapel, en je kunt lang niet alles aan de buitenkant zien. Dan blijkt een dier na jaren investeren toch tegen te vallen, of juist veel beter dan verwacht. Dat zou ik liever meteen weten.’ Uit nieuwsgierigheid liet Nijman enkele jaren geleden al eens de merkerfokwaarden van een aantal kalveren bepalen. ‘Die koeien heb ik nu aan de melk en de uitslagen blijken verrassend goed te kloppen. Vandaar dat ik besloot mee te doen aan Fokken op Maat, waarbij ik van elk vaarskalf de merkerfokwaarden laat bepalen. Zo heb ik als het ware toch dat kijkje binnenin het kalf.’

‘Ik wil minder tegenvallers op het gebied van productie en gezondheid. Fokken op Maat helpt me snel selecteren.’

Lastige keuzes

De uitslagen van Fokken op Maat leiden soms tot verrassingen, en lastige keuzes. Vorig jaar nog nam Nijman afscheid van een kalf waar hij hoge verwachtingen van had voor de keuring. ‘Een prachtig dier, heel fraai exterieur, maar de merkerfokwaarden voor gehaltes en productie waren zo laag. Dat is dan gewoon niet verantwoord om aan te houden. Dat was een lastige keuze, maar ik heb wel een bedrijf te runnen.’ Tegelijkertijd blijken kalveren soms ook positief te verrassen, geeft Nijman aan. ‘We hebben een pink waar we eigenlijk helemaal niet zulke hoge verwachtingen van hadden. Die blijkt echter zo uitzonderlijk hoog te scoren dat ze nu ingezet gaat worden voor embryo’s binnen het Delta Satelliet-programma. Dat is toch mooi meegenomen.’

Fokkerij op koers met Fokken op Maat

Van een jong kalfje een fokwaarde bepalen met de betrouwbaarheid van die van een derdekalfskoe? Het kan met merkeronderzoek aan de hand van erfelijk materiaal uit een haarfollikel of een oorbiopt.
Om u te ondersteunen bij het gebruik van merkerfokwaarden heeft CRV het product Fokken op Maat ontwikkeld. Via de HerdOptimizer-applicatie, die een belangrijk onderdeel is van Fokken op Maat, houdt u overzicht over de schat aan informatie die via merkeronderzoek beschikbaar komt. Zo volgt u doorlopend of uw fokkerij op koers ligt en werkt u doelgericht aan een veestapel die maximaal aansluit bij uw eigen fokdoel. 

Met gemak meer rendement

Bij het maken van paringen combineert de veehouder de uitslagen van Fokken op Maat met het aAa-systeem. ‘Dat lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar ik vind het juist een hele logische combinatie. Het past voor mij bij het streven om alle informatie die beschikbaar is te gebruiken.’ Voor de vaarzen die het beste scoren kiest de veehouder gesekst sperma, om zo het niveau van zijn veestapel naar een hoger plan te brengen. ‘Ik wil minder tegenvallers op het gebied van productie en gezondheid. Die uitschieters naar beneden, daar wil ik vanaf. Fokken op Maat helpt me daarbij, en helpt me om scherp en snel te selecteren in jongvee zodat ik meer ruimte heb voor koeien. Zo haal ik met gemak meer rendement’, aldus Nijman.

 

Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Fokken op Maat voor uw bedrijf? Kijk hier, vraag uw CRV-veestapeladviseur of bel met de CRV Klantenservice: tel. 088 00 24 440.