Hoeveel vee mag ik dit jaar houden?

categorie Efficiëntie
24
apr
2018
2
Reacties
FosfaatPlanner

In gesprekken aan de keukentafel zal het vast vaak gaan over fosfaat. Alle Nederlandse melkveehouders hebben dit jaar fosfaatrechten gekregen en deze bepalen hoeveel dieren je mag houden op je bedrijf. Het berekenen van de fosfaatproductie is best ingewikkeld. Technisch productmanager Herbert Meuleman van CRV legt in ons boerinnenvakblad De Boerin* uit hoe de FosfaatPlanner kan helpen om het overzicht te bewaren. Ook heel verhelderend voor boeren.

Als je de vakbladen volgt, zal het je niet ontgaan zijn dat we dit jaar te maken hebben met fosfaatrechten. Als aan het eind van het jaar blijkt dat je meer dieren hebt gehouden dan je mag volgens het aantal fosfaatrechten, kun je hoge boetes krijgen. Het is dus belangrijk om de omvang van de veestapel goed in de gaten te houden. ‘Bij de berekening van de fosfaatproductie moet je met heel veel dingen rekening houden’, vertelt technisch productmanager Herbert Meuleman van CRV. ‘Bij CRV hebben we alle informatie over je dieren in beeld, hiermee kunnen we voorspellen hoe hoog de fosfaatproductie dit jaar zal zijn. Zo weet je precies hoeveel dieren je mag houden.’
De FosfaatPlanner is beschikbaar via een speciale website. Lever je melk aan FrieslandCampina, Bel Leerdammer, Cono, Hochwald, DeltaMilk, CZ Rouveen, Farmel of Henri Willig BV, dan kun je gratis gebruikmaken van de FosfaatPlanner.

 

1 Advies voor afvoeren

Wanneer je de FosfaatPlanner opent, zie je in één oogopslag de belangrijkste getallen. Het begint met de voorspelde fosfaatproductie. ‘CRV berekent deze automatisch aan de hand van het aantal dieren’, legt Herbert uit. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kalveren tot een jaar, pinken ouder dan een jaar en melkgevende dieren. Als een dier een jaar ouder wordt of voor de eerste keer afkalft, komt het in de FosfaatPlanner automatisch in een volgende diercategorie terecht. Daarnaast telt in de berekening de gemiddelde melkproductie van de koeien mee. Hoe meer melk de koeien geven, hoe hoger de fosfaatproductie per koe. Ook dit wordt in de FosfaatPlanner automatisch verwerkt.

Een tweede belangrijk kengetal is het aantal fosfaatrechten. Dit is gebaseerd op het aantal dieren dat op 2 juli 2015 op het bedrijf aanwezig was. ‘Aan het begin van dit jaar heb je van RVO een beschikking ontvangen van het aantal fosfaatrechten voor jouw bedrijf’, vertelt Herbert. ‘CRV krijgt deze informatie niet en daarom maken we zelf een voorspelling. In de meeste gevallen klopt deze, maar het is wel belangrijk om dit even goed te controleren’, adviseert hij. Fosfaatrechten kun je verkopen en aankopen. Deze veranderingen zijn bij CRV niet bekend en je moet het aantal fosfaatrechten dus zelf even aanpassen.

De FosfaatPlanner berekent of de fosfaatproductie niet hoger is dan het aantal fosfaatrechten. Als dit wel zo is, dan zul je vee moeten afvoeren. Hiervoor krijg je een concreet advies.

FosfaatPlanner

Vijf belangrijke onderdelen van de FosfaatPlanner worden uitgelegd

2 Over de grens?

‘De FosfaatPlanner brengt de cijfers overzichtelijk in beeld in een grafiek’, laat Herbert zien op het scherm van zijn laptop. ‘Zo zie je hoe de fosfaatproductie op jouw bedrijf stijgt in de loop van het jaar. Ook zie je in één keer of deze over de grens van het aantal fosfaatrechten heen gaat’, vertelt hij. ‘Het is natuurlijk niet zo dat je pas iets hoeft te doen op het moment dat de fosfaatproductie hoger is dan het aantal fosfaatrechten’, waarschuwt de technisch specialist. ‘Dan zou je aan het eind van het jaar al je dieren weg moeten doen. Als je ziet dat je te veel vee hebt, moet je op tijd beslissen welke dieren je gaat verkopen’, adviseert hij.

 

3 Afvoer zelf invullen in FosfaatPlanner

‘In een invulscherm kun je per maand aangeven hoeveel dieren je wilt afvoeren. De FosfaatPlanner kan direct berekenen wat het effect hiervan is op de fosfaatproductie aan het einde van het jaar. Zo kun je van tevoren bepalen wat je moet doen om te voorkomen dat je over je fosfaatrechten heen gaat’, geeft Herbert aan. ‘Bedenk hierbij wel dat het afvoeren van dieren aan het begin van het jaar veel meer effect heeft dan het afvoeren van dieren aan het eind van het jaar’, geeft hij als tip. ‘Koeien die pas in de laatste maanden weggaan, tellen voor een groot deel van het jaar nog mee in de fosfaatproductie.’

4 Melkgift groot effect

De fosfaatproductie van de melkkoeien hangt af van de gemiddelde melkproductie per koe. Hiervoor zijn verschillende categorieën gemaakt. ‘De FosfaatPlanner laat zien wat de productie van de melkkoeien nu is en wat er gebeurt met de fosfaatproductie als de melkproductie stijgt of daalt’, maakt Herbert duidelijk. ‘De gemiddelde productie wordt berekend door het aantal kilo’s melk dat is afgeleverd aan de fabriek, te delen door het aantal koeien. Het is belangrijk om dit getal goed in te gaten te houden. De verschillen tussen de categorieën zijn klein. Als je koeien in een hogere categorie terechtkomen, gaat de fosfaatproductie van je bedrijf met een sprong omhoog’, legt hij uit.

 

5 Inzicht in berekening

CRV heeft heel veel informatie van de veestapel. De Fosfaatplanner kan hiermee precies berekenen wat er dit jaar gaat gebeuren. ‘Deze cijfers zijn gebruikt voor het maken van de grafiek die de fosfaatproductie voorspelt’, vertelt Herbert. ‘Onder aan de FosfaatPlanner staan ze ook nog overzichtelijk in een tabel’, laat hij zien. ‘Zo kun je zelf volgen hoe de FosfaatPlanner de fosfaatproductie van jouw dieren berekent.’

 

*Dit artikel verscheen eerder in vakblad De Boerin (april 2018), een uitgave van CRV.

 

Wilt u meer weten over de FosfaatPlanner? Hier vindt u meer informatie! Of neem voor vragen contact op met onze klantenservice via 088 00 24 440 en kies dan direct voor optie 4 in het keuzemenu. Ook als u zich wilt aanmelden voor de FosfaatPlanner kunt u terecht bij de CRV-Klantenservice. 

2 reacties

 1. 01 mei 2018 (J.A.jacobi) Schreef:

  telt de grondgebondenheid korting van 8.5% nu wel of niet mee in de fosfaat planner

  wilt u mij inlichten.
  mts Jacobi de Haan

  • 01 mei 2018 (CRV) Schreef:

   Beste maatschap Jacobi de Haan, onze klantenservice weet alles over de FosfaatPlanner. Zij kunnen ook specifiek meekijken naar uw eigen bedrijfssituatie. Ik adviseer u om hen even te bellen! Ze zitten vandaag nog tot 16.30 uur aan de telefoon (088 00 24 440, kies dan direct voor optie 4 in het keuzemenu). Morgen zijn ze om 8.00 uur weer paraat!