Fosfaat makkelijk managen met CRV Mineraal

categorie Efficiëntie
4
mrt
2016
0
Reacties
CRV Mineraal vernieuwd

Hoe is de fosfaatsituatie op uw bedrijf? Die bepaalt namelijk uw ruimte om te ondernemen. CRV Mineraal geeft u eenvoudig inzicht. Een ideale tool.

Op 3 maart werd eindelijk het nieuwe fosfaatstelsel bekend. De totale veestapel moet krimpen om de mest- en fosfaatproductie onder het Europees maximum te brengen. Alle melkveehouders moeten vier tot acht procent van hun fosfaatrechten, die ze op de peildatum 2 juli 2015 in bezit hadden, inleveren. In het nieuwe stelsel speelt grondgebondenheid een belangrijke rol.

Wat zijn de gevolgen voor uw bedrijfsvoering? Moet u ook koeien inleveren? Met de nieuwe regels wordt het managen van de mineralenstromen belangrijker dan ooit.

Vernieuwd CRV Mineraal
Dit voorjaar wordt het vernieuwde CRV Mineraal geïntroduceerd. U kunt hierdoor beter en sneller schakelen: wettelijk (bemestingsplan), sectoraal (KringloopWijzer) en bedrijfsmatig. Het is een handige tool om direct inzicht te krijgen in uw mineraalboekhouding. Zo kunt u gefundeerde beslissingen nemen voor uw bedrijfsvoering en eventueel tijdig bijsturen.

Het vernieuwde CRV Mineraal geeft aan hoeveel (fosfaat)ruimte u nog hebt om te ondernemen. Uw voordelen:

  • Uw mineralenboekhouding is het hele jaar door up-to-date, want er worden meer gegevens automatisch ingeladen (o.a. KringloopWijzer, percelen en bodemonderzoeken).
  • U weet direct wat u maandelijks te wachten staat rond de mest- en mineralenboekhouding.
  • U kunt zelf bedrijfssituaties simuleren om te zien wat de gevolgen zijn van eventuele groei of krimp van uw veestapel. Bijsturen is eenvoudig om de mineralenefficiëntie op uw bedrijf te optimaliseren en zo het rendement te verhogen.

vier elementen: vee, mest, voer en grond

Vier elementen
Waar valt voor u de meeste winst te behalen? Het vernieuwde CRV Mineraal brengt de mineralenstromen terug tot vier elementen: vee, mest, voer en grond, en berekent direct wat een wijziging van een van deze elementen voor invloed heeft op uw mineralenstroom. Zorgt minder jongvee er bijvoorbeeld voor dat u geen extra grond hoeft aan te kopen, te huren of te pachten? Daarnaast biedt CRV Mineraal u een visuele weergave van uw huidige situatie. Wat was de planning (ambitie), waar sta ik nu (realisatie) en welke ruimte heb ik nog (prognose)? Inzicht helpt u de juiste beslissingen te nemen.

 

Tip: bekijk hoeveel dieren u precies had op peildatum 2 juli 2015
Als CRV Mineraal deelnemer kunt u eenvoudig een overzicht per categorie inzien. Het overzicht kunt u vinden op de Veesaldokaart binnen CRV Mineraal. Bekijk de instructie (pdf).