Forse impuls aan fokken van efficiënte en gezonde veestapels

13
aug
2014
0
Reacties
Trijntje72 v: Atlantic
Atlanticdochter Trijntje 72 met eigenaar Dorien en Armando Dood uit Den Ham

De roodbonte stieren van CRV excelleren deze draai op het gebied van efficiëntie en gezondheid. Delta Atlantic versterkt bij zwartbont zijn nr. 1-positie en doet bovendien als stiervader en -grootvader van zich spreken, zowel bij rood- als bij zwartbont.

Delta Atlantic (Ramos x O Man) staat met kop en schouders boven aan de ranglijst bij zwartbont. Zijn NVI steeg met 14 punten naar een fantastische score van +332, met een torenhoge levensduur van +829 dagen. Geen wonder dat Atlantic met afstand de meest gebruikte stier is van dit moment.

Delegate Van de Peul

Delegate van de Peul; v: Deputy

Atlanticinvloed bij rood- en zwartbont
Terwijl Atlantic de ranglijst van zwartbonte fokstieren aanvoert, krijgt roodbont de primeur met de eerste kleinzoon die wereldwijd beschikbaar komt. Het gaat om InSire Topstier Delegate vd Peul* (325 NVI, Deputy x Atlantic). Net als zijn grootvader vererft Delegate prachtige gebruikseigenschappen, zoals uiergezondheid (109), klauwgezondheid (104) en levensduur (+806 dagen) en draagt zo bij aan een gezonde veestapel (+7%). Bij een zeer hoge NVI van 325 punten vererft Delegate hoge gehalten (+0,26% vet en +0,19% eiwit) en een hoge efficiëntie (+8%). Met een totaalscore van 113 voor exterieur, met 113 voor uier, is Delegate een stier die past in iedere moderne veestapel, rood- én zwartbont.

De moeder van Atlantic is ook de moeder van Arroyo, vader van Delta Colorado. Delta Colorado* (299 NVI, Arroyo x Lawn Boy P) is een roodbonte InSire Topstier met een zeer hoge exterieurvererving (116), met 115 punten voor uier. Colorado vererft een prima efficiëntie (+7%) en gezondheid (+4%), met zeer goede scores voor uiergezondheid (107) en klauwgezondheid (105).

Delta Sissy

Delta Sissy, moeder van Delta Colorado, eigenaar J. Boschloo uit Steenderen

Quatro Patrick* (309 NVI, Atlantic x Onedin) is een zwartbonte zoon van Atlantic die zich aandient. Op basis van zijn genomicfokwaarden scoort deze InSire Topstier maar liefst +10% voor Better Life Gezondheid en kan daarmee net als zijn vader zeer goed werk doen voor het fokken van een gezonde veestapel. Een veestapel die daarmee makkelijk te managen is, zo blijkt ook uit zijn vererving voor vruchtbaarheid (105), uiergezondheid (105) en klauwgezondheid (108).

Guurtje94 v: Onedin

Guurtje 94 (Onedin), moeder van Quatro Patrick, eigenaar mts. Rameijer-Swagemakers uit Lelystad

Roodbonte efficiëntietoppers
De Vrendt Reality* (221 NVI, Fiction x Gogo) is nieuw op de lijst van roodbonte dochtergeteste stieren. Alleen al qua bloedvoering is Reality breed inzetbaar in menig veestapel. Deze voormalige InSire Topstier brengt veel goeds. Hij geeft een flinke impuls aan de efficiëntie van de melkproductie (+8%) en de gezondheid van de koeien (+5%). Zijn dochters produceren veel melk (+1138 kg) en vet en eiwit (+72 kg). Realitydochters hebben een prima exterieur (108) en goede uiers (108).

Olga74; v: Reality

Olga 74; v: De Vrendt Reality; eig: vof Moonen-v/d Elzen, Loon op Zand

Op de vierde positie bij de roodbonte InSire Topstieren staat Delta Detective* (304 NVI, Sherlock RF x Jerudo). Hij geeft een prima melkproductie door aan zijn nakomelingen, die bovendien zeer efficiënt (+8%) tot stand zal komen. Detective vererft daarbij een topexterieur met een totaalscore van 115 met 114 voor uier en 112 voor benen. Detective scoort hoog voor uiergezondheid (106) en is met zijn profiel een zeer interessante stier om een winstgevende veestapel op te bouwen.

Delta Detective; v: Sherlock RF

Delta Detective; v: Sherlock

Een absolute specialist op het gebied van efficiëntie is Bronkhorster Dapper* (279 NVI, Dakker x Fidelity). Met een score van +12% voor Better Life Efficiëntie zorgt hij ervoor dat zijn nakomelingen zeer rendabel veel melk (+1552 kg) en veel vet en eiwit (+106 kg) zullen produceren. Dapper vererft verder prima uiers (109) en een goede uiergezondheid (104).

Bronkhorster Dapper; v: Dakker

Bronkhorster Dapper; v: Dakker

Dochtergeteste Bertilzonen
In deze indexdraai komen een aantal dochtergeteste Bertilzonen in beeld. Een van die zonen is Delta Enigma (250 NVI, Bertil x O Man). Mede dankzij een flinke melkplas (+1609 kg) en vlakke gehalten (-0,08% vet, +0,04% eiwit) heeft Enigma een extreem hoge Inet (€381). Enigmadochters brengen zeer veel vet en eiwit in de tank (+120 kg). Efficiëntie ten voeten uit (+7%).

Delta Enigma

Delta Enigma; v: Bertil

Delta Lambert* (221 NVI, Bertil x Win395) is een Bertilzoon met een interessante bloedvoering. Met maar liefst zeven CRV-stieren op rij in zijn afstamming voert Lambert terug op Sunny Boy. Met +1715 kg vererft deze stier een zeer hoge melkproductie. Lambertdochters produceren daarbij zeer veel vet en eiwit (+110 kg). Lambert kan uitstekend op (te) grote koeien worden ingezet en is bovendien zeer geschikt stier om als benenverbeteraar (111) in te zetten binnen de veestapel.

Lambertdochter Corrie 130

Lambertdochter Corrie 130 van mts. Van Bemmel-de Jong uit Ossenzijl

Na een zeer goed optreden op de NRM in juni dit jaar laat Aurora Jeroen (245 NVI, Bertil x O Man) zien dat hij stevig in het zadel zit. Hij koppelt een uitstekende melkvererving (+973 kg) aan hoge gehaltes en deze mooie combinatie levert een zeer hoge Inet (€ 374) en zeer veel kilo’s vet en eiwit op (+117 kg). Zijn dochters houden zijn fokwaarden stabiel en daarmee zal de belangstelling voor Jeroen alleen nog maar toenemen.

Hennie 44; v: Jeroen

Jeroendochter Hennie 44 van vof Lankhaar uit Eethen

Second crop bij mrij
Bij mrij is het Marijn (147 NVI, Mathijs x Nw Weert 7) die deze draai zijn positie verstevigt doordat zijn dochters uit de fokperiode zijn NVI met 16 punten doen stijgen. Marijn vererft hoge gehaltes (+0,35% vet en +0,18% eiwit) en een prima gezondheid (+5%). Zijn dochters zijn vruchtbaar (104) en hebben gezonde uiers (104) en sterke klauwen (107). De kalveren van Marijn komen ook nog eens makkelijk ter wereld (104).

* = op korte termijn beschikbaar