Een A2A2-veestapel in één generatie

categorie Efficiëntie
12
okt
2020
0
Reacties
A2A2

Het kan. In één generatie een A2A2-veestapel fokken. Met Fokken op Maat kunnen de koeien en pinken met de juiste genetische aanleg worden geselecteerd. En ons stierenaanbod biedt een brede variatie aan A2A2-verervers.

In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland groeit de afzet van zogenaamde A2-melk met dubbele cijfers. ‘Maar ook in Nederland en Vlaanderen is er een groeiende groep veehouders met interesse voor deze speciale melk’, constateert Joris Van Laerhoven, specialist veestapelmanagement bij CRV. Het gaat hier om veehouders die direct verkopen aan consumenten.
Het label A2 voegt een uniek verkoopargument toe aan hun product. ‘Maar er zijn ook veehouders die het kenmerk nu al meenemen in hun fokbeleid om klaar te zijn voor de toekomst’, legt Van Laerhoven uit. A2A2-melk is melk met de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit dat ook als A1-variant voorkomt. Van de A2-variant wordt verondersteld dat deze beter verdragen wordt door mensen die verteringsproblemen ervaren met koemelk.

 

Veertig procent al A2A2

Uit onderzoek blijkt dat zo’n veertig procent van de holsteinkoeien in Nederland en Vlaanderen drager is van het A2A2-gen. ‘Dit betekent dat in veel veestapels al een groot aantal A2A2-dieren aanwezig is’, vertelt Van Laerhoven. ‘Dat biedt kansen. Veehouders die versneld toe willen werken naar een volledige A2A2-veestapel kunnen met Fokken op Maat via merkeronderzoek snel en eenvoudig de genetische aanleg van hun dieren in kaart brengen’, legt hij uit. ‘Door vervolgens alleen de A2A2-dieren in te zetten voor de fokkerij en deze te insemineren met sperma van A2A2-stieren kan al in één generatie het gewenste resultaat worden bereikt. Is het aandeel A2A2-dieren beperkt, dan kan SiryX (gesekst sperma) een oplossing bieden’, aldus de specialist.

 

Breed stierenaanbod

Ruim de helft van de zwartbonte en roodbonte stieren in het aanbod van CRV vererft A2A2 en op de speciale A2A2-stierenkaart staan momenteel 97 stieren van acht verschillende rassen. ‘Veehouders die A2A2-stieren willen gebruiken, hoeven dus niet toe te geven op andere belangrijke kenmerken’, benadrukt Van Laerhoven.

Kijk in het aanbod

CRV heeft een breed aanbod van A2A2-stieren van verschillende rassen. Nieuwsgierig?
– Ga naar de webshop.
– Klik in het menu links op het gewenste ras, bijvoorbeeld Zwartbont.
– Klik onder in het menu links op Specifieke kenmerken, kies A2A2 en alle stieren die A2-melk vererven komen in beeld.

Klik hier om direct naar de zwartbonte A2A2-stieren in de webshop te gaan. 
De speciale A2A2-stierenkaart vindt u hier.
Natuurlijk kan ook uw eigen veestapeladviseur u alles vertellen over fokken op A2A2-melk