Dochters van Delta Suze P starten sterk

categorie Efficiëntie
6
jul
2020
1
Reacties
Delta Suze
Stiermoeder Delta Suze P Rf (v. Atlantic) heeft ook goed presterende dochters

Wat hebben Surrender PP, Sunfit P en Stentor PP gemeen? Inderdaad, ze zijn genetisch hoornloos. Maar het zijn ook drie zonen van Delta Suze P rf. De genetische veelbelovende Atlanticdochter zorgde eerst als donor voor het nodige nageslacht. Als melkkoe maakt ze inmiddels haar hoge verwachtingen zeker waar en ook haar dochters presteren al fenomenaal. 

Delta Suze laat, net als haar moeder Delta Simone, een flinke melkdrang zien. De met 86 punten ingeschreven Delta Suze heeft drie keer gekalfd. Ze noteerde in haar tweede lactatie in 292 dagen 11.354 liter melk met 4,54 procent vet en 3,66 procent eiwit, resulterend in 124 lactatiewaarde. Suze werd geboren uit een natuurlijke dracht van haar moeder Delta Simone op de Dairy Campus in Leeuwarden. Tijdens haar periode van embryoproductie verbleef ze in de toenmalige CRV-donorstal in Terwispel. Toen ze vijf maanden drachtig was, verhuisde ze terug naar de Dairy Campus, waar ze werd herenigd met haar moeder. Na 861 dagen staat Suzes levenstotaal al op 33.092 liter melk met 4,12 procent vet en 3,55 procent eiwit. Moeder Delta Simone, met 85 punten ingeschreven, produceerde inmiddels in vijf lactaties (1661 dagen) 55.532 liter met 4,04 procent vet en 3,46 procent eiwit. Delta Simone (v. Frank P) is een dochter van een met 87 punten ingeschreven roodbonte Delta Fidelitydochter.
(tekst gaat verder onder de foto)

Delta Simone

Delta Simone (v. Frank P), moeder van Delta Suze

 

Veelbelovende Suzedochters

Inmiddels zijn 18 dochters van Suze aan de melk, ze hebben 12 verschillende vaderdieren. Voor melkproductie en exterieur scoren ze dik bovengemiddeld. De gemiddelde lactatiewaarde in hun voorspelde of afgeronde eerste lijst komt uit op 112. Van deze dieren zijn er 13 door de inspecteurs beoordeeld. Zij scoren gemiddeld 84 punten voor algemeen voorkomen.
We zetten de schijnwerper op twee dochters op CRV-testbedrijven.

Beste vaars van haar jaargang

Grant D Fientje (Suze x Finder) scoort met 137 de hoogste lactatiewaarde van haar jaargang op het CRV-testbedrijf Van Gastel. In 513 dagen produceerde ze 20.224 liter met 4,44 procent vet en 3,85 procent eiwit. Thijs van Gastel: ‘Ze is de beste vaars van haar jaargang en produceert zó gemakkelijk veel melk. Fientje molk als vaars maandenlang boven de 45 liter. We hebben haar eerst gespoeld en wegens die hoge productie pas later geïnsemineerd, waardoor ze een lange lactatie heeft gemaakt. Pas geleden heeft ze voor de tweede keer gekalfd. Ze heeft er niets aan geleden en liep de volgende dag al weer prima op de robot.’ Fientje kreeg 85 punten voor haar exterieur. Van Gastel: ‘Ze is gewoon een degelijke, knappe vaars, ze is heel sterk en kan tegen een stootje. Het celgetal is steeds laag en haar klauwen zijn goed.’
(tekst gaat verder onder de foto)

Grant D Fientje

Grant D Fientje (v. Bouw Finder), zeer sterk met een hoge lactatiewaarde

Voeropnamecijfers tonen aan: efficiënte omzetting van voer naar melk

‘Grant D Fientje behoort tot de toppers wat betreft voerefficiëntie.’ Aan het woord is Pieter van Goor, fokkerijspecialist en projectleider Voeropnamedata bij CRV. Sinds september 2019 is CRV-testbedrijf Van Gastel tevens één van de praktijkbedrijven waar CRV voeropname meet. Van Goor: ‘Fientje zat drie maanden in de voeropnamegroep. Met een voerefficiëntie van 1,8 kg meetmelk per kg ds voer behoort ze tot de top. We hebben van haar ook het fokkerijgetal Better Life Efficiëntie berekend, zoals we ook bij stieren kennen. Ook hier hoort ze met +10% bij de betere dieren. Haar hoge melkproductie draagt hier natuurlijk flink aan bij.’

Gemakkelijke producente

Ook Delta Shine op CRV-testbedrijf Midwolder Melkvee komt uit de combinatie Finder x Suze. Shine combineert de aanleg voor gezondheid en hoge gehalten van haar vader met de melkrijkheid van haar moeder. Veehouder Arjan van Erp in Midwolda vertelt dat de vaars hem prima bevalt: ‘Vanaf dag één liep ze goed op de robot. Ze gaf vanaf het begin veel melk met hoge gehaltes en ze houdt dat vol.’  Na 218 dagen in lactatie staat haar voorspelde 305 dagenproductie op 11.930 liter met 4,46 procent vet en 3,71 procent eiwit met een lactatiewaarde van 118.
(tekst gaat verder onder de foto)

Delta Shine

Delta Shine (v. Bouw Finder) liep vanaf haar start goed op de robot

Goede verhoudingen

Delta Shine laat goede verhoudingen zien. Van Erp houdt van koeien die kracht en conditie combineren om zo een hoge genetische aanleg voor productie waar te maken. Hiermee maakte de Midwolderstal een positieve indruk als finalist van de in 2016 gehouden verkiezing ‘Beste veestapel van Nederland.’ Van Erp: ‘Delta Shine laat goede verhoudingen zien tussen hoogtemaat en voorhand en ze heeft voldoende jeugd om door te groeien. Ze werd drachtig van de eerste inseminatie en heeft steeds een laag celgetal.’ De inspecteur heeft haar 85 punten voor exterieur gegeven. Van Erp: ‘Ze is een goed ontwikkelde en lange vaars die haar benen goed gebruikt. Haar met 87 punten gewaardeerde uier is voor en achter vast aangehecht en de spenen wijzen recht naar beneden.’

 

Scherpe selectie in zonen

Diverse zonen en kleinzonen van Delta Suze  ‘merkeren’ goed. Van de ruim vijftig zonen van Delta Suze P heeft CRV de beste drie als InSire getest:  Surrender PP (v. Laurent Rf), Stentor PP (v. Powerline) en Delta Sunfit P, de volle broer van Fientje en Shine. Ze wachten nu op dochterfokwaarden.

Van Delta Shine P heeft CRV twee stiertjes teruggekocht van deelnemende satellietbedrijven. Haar zonen Delta Shiner P (v. Benz) en Delta Shape PP (v. Hotspot P) beschikken over aansprekende cijfers, ook voor internationale markten. Shiner komt per 1 augustus 2020 beschikbaar als InSire Selectstier.

1 reactie

  1. 08 juli 2020 (Jan Koopman) Schreef:

    Mooi nieuws uit ons gezamenlijk fokprogramma. Hoopvol voor de polled populatie.