De precisieboer heeft de toekomst

categorie Efficiëntie
24
jun
2016
0
Reacties

Hij komt regelmatig voorbij: de term ‘Precision Dairy Farming’. Maar wat is dat nou precies? En wat heeft CRV daarmee te maken? In deze blog willen wij u uitleggen waar de term voor staat en wat ‘Precision Dairy Farming’ voor u zou kunnen betekenen.

Met Precision Dairy Farming wordt bedoeld: technologie gebruiken om elk individueel dier optimaal te laten presteren. Het is inmiddels mogelijk om 24 uur per dag sensoren als extra ogen in de stal te gebruiken. Voorbeelden hiervan die nu al regelmatig gebruikt worden op melkveebedrijven zijn:

  • Automatische tochtdetectie. Via sensoren weten we of een dier tochtig is en geïnsemineerd moet worden;
  • Automatische bepaling van vreettijd en herkauwtijd door sensoren aan de nek;
  • Metingen van de percentages vet en eiwit in de melkrobot.

Zo zijn er nog enorm veel technologieën die in ontwikkeling zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bolus in de maag van een koe die temperatuur, ademhaling, hartslag en zuurtegraad meet. Of camera’s in de stal die zien of een koe kreupel loopt of dat haar conditie achteruitgaat.

De kracht van de combinatie
Er zijn en komen heel veel mogelijkheden, maar het belangrijkste voor u is niet dat u veel kunt meten, maar dat de informatie u helpt om betere beslissingen te nemen. Dat koeien die aandacht nodig hebben eerder in beeld komen. Daarom wordt het pas écht Precision Dairy Farming als de informatie uit sensoren gecombineerd wordt met andere informatie, zoals MPR-, fokkerij- en vruchtbaarheidsdata, bij uitstek het terrein van CRV. De informatie wordt daardoor gemakkelijker te gebruiken en vooral: preciezer, want afgestemd op uw dier en uw bedrijf.

Contact
WiIt u weten welke mogelijkheden CRV u kan bieden op het gebied van precision dairy farming? Informeer dan eens bij uw veestapeladviseur.