NRM-themagroep: Bewezen koeien met hoge gehalten

25
jun
2019
0
Reacties
Heizenhof Clara 135, themagroep bewezen koeien met ikke melk
Heizenhof Clara 135 (v. Franklin)

De Nederlandse holsteinkoe onderscheidt zich al jaren als het gaat om levensduur en goede gehalten. Voor een winstgevend bedrijf is het van belang dat koeien duurzaam melk met veel toegevoegde waarde leveren. Met andere woorden; efficiënte en gezonde koeien die melk met hoge gehalten vet en eiwit produceren. De NRM-themagroep ‘Bewezen koeien met dikke melk’ toont een greep uit de Nederlandse populatie koeien die hun genetische verwachting van 4,70% vet en 3,72% eiwit prima realiseren. Deze groep laat precies datgene zien waar CRV – samen met de Nederlandse melkveehouders –  voor staat. Dat is wat wij noemen: BETTER COWS I BETTER LIFE.

De koeien uit de themagroep ‘Bewezen koeien met dikke melk’ hebben minimaal drie afkalvingen. Ze hebben gemiddeld een productie met meer dan 4,70% vet en 3,75% eiwit, bijna exact de voorspelling. Dit toont aan dat koeien die dikke melk produceren naast een goede verzorging, ook de genetische aanleg moeten hebben om dat te kunnen realiseren. Hieronder alvast een klein voorproefje van twee van de zes dieren die op de NRM 2019 zijn te zien. Deze beide dieren doen op zaterdag ook mee aan de individuele keuring, we zijn benieuwd hoe ze daar scoren!

 

W Dora 135

Vruchtbaar en gezond, dat is W Dora 135 zonder twijfel. De dochter van Cricket van de familie Lammersen uit Haaksbergen is bezig aan haar zesde lactatie terwijl ze komende maand haar achtste verjaardag gaat vieren. In deze lactatie zal ze naar verwachting zo’n 11.500 liter melk geven, met 4,64% vet en 3,71% eiwit, én met een celgetal dat gemiddeld niet boven de 50.000 cellen/ml uitkomt. Ze heeft overigens niet alleen een gezond, maar ook een fraai uier, dat gewaardeerd werd met maar liefst 91 punten, vandaar ook dat Dora op de NRM zal meelopen in de individuele keuring. Het algemeen voorkomen van Dora is 89 punten, en voor haar efficiëntie en winstgevendheid scoort ze dik excellent.

 

Heizenhof Clara 135

Heizenhof Clara 135 van melkveebedrijf Heizenhof uit Moergestel is een fraaie koe: 91 punten kreeg ze voor haar exterieur en daarmee is ze heel terecht geselecteerd voor de individuele keuring op de NRM. Als vaars scoorde deze Franklindochter al 88 punten, na haar vierde kalving zijn haar benen met 92 punten gewaardeerd, haar frame met 91 punten en haar type en uier kregen de excellente status. Maar Clara maakt niet alleen indruk met haar uiterlijk. Vier keer kalven heeft een levensproductie opgeleverd van ruim 32.000 kilo melk, met 5,16% vet en 4 % eiwit. En nu komt de kers op de taart: ze heeft haar hele leven nog nooit een attentie gehad voor haar celgetal en haar tussenkalftijd is gemiddeld 368 dagen. Als de juryleden van de NRM die prachtige cijfers nu ook nog zouden meewegen.

Kom ook naar de NRM 2019! Op vrijdag 28 juni zijn onze dochter- en themagroepen in de ring te bewonderen. Op zaterdag 29 juni staan onze groepen in onze stand. Graag ontmoeten we u op een van beide dagen, in de IJsselhallen in Zwolle.

Lees meer over onze activiteiten op de NRM 2019!