‘Beste graslandboer’ kiest voor CrossFit met holstein, jersey en mrij

categorie Efficiëntie
4
dec
2019
0
Reacties
Auke Spijkerman werkt met CrossFit en grazing
Melkveehouder Auke Spijkerman in Wapserveen

De melkkoeien van Ton, Ria en Auke Spijkerman-Duiven uit Wapserveen halen begin november nog altijd 7 tot 8 kilo gras uit de wei. Daarnaast krijgen ze nog iedere nacht een portie vers gras op stal. ‘We willen zo min mogelijk gras inkuilen en maximaal melk uit vers gras maken’, vertelt de 29-jarige Auke. Vanwege zijn serieuze en enthousiaste benadering van het graslandmanagement won hij eerder dit jaar de verkiezing ‘Beste graslandboer 2019’ van het vakblad Veeteelt. Ook zijn fokkerijbeleid is met het toepassen van het CRV kruisingsprogramma CrossFit op beweiding toegespitst.

Samen met zijn ouders beheert de jonge veehouder een biologisch melkveebedrijf met 85 koeien en 48 stuks jongvee op 58 hectare regulier gras en 12,5 hectare natuurgras. ‘Het enige voer dat we aankopen, is zetmeelrijk krachtvoer. Daarvan krijgen de koeien maximaal 16 kilo per 100 kilo melk. Op jaarbasis bestaat ongeveer 60 procent van het totale rantsoen van de koeien uit vers gras’, vertelt hij.

‘Met CrossFit krijgen we functionele dieren die tegen een stootje kunnen’

Inspiratie uit Nieuw-Zeeland

Auke leerde veel over graslandmanagement in Nieuw-Zeeland. Hier deed hij ook inspiratie op voor zijn fokkerijbeleid. ‘Onze koeien lopen een groot deel van het jaar in de wei. Ze moeten onder soms wisselende omstandigheden melk blijven produceren. Daarom hebben we functionele dieren nodig die tegen een stootje kunnen. Het CrossFit-concept voorziet in onze behoefte. De koeien moeten voldoende breed zijn, maar niet te groot worden, want dan passen ze niet goed in onze oudere stal’, legt de veehouder uit.
‘Een maximale melkproductie vinden we minder belangrijk, maar we streven wel naar een zo hoog mogelijk eiwitgehalte. En we hechten veel waarde aan uiergezondheid, omdat we een antibioticavrije bedrijfsvoering hebben. Bovendien vinden we een goede vruchtbaarheid belangrijk, omdat we werken met een strak afkalfpatroon’, vertelt hij. De koeien tekenen voor een rollend jaargemiddelde van 6.675 kg melk met 4,09% vet en 3,63% eiwit.

 

Kruisingsschema met holstein, jersey en mrij

‘We hebben een paar jaar geleden een aantal mrij-dieren gekocht, maar afgezien daarvan zijn er geen raszuivere dieren op ons bedrijf te vinden. En we hebben een groot aantal koeien met een bloedvoering van wel vier of vijf verschillende rassen’, geeft Auke aan.
Na meerdere fokkerij-experimenten hanteren de veehouders sinds vier jaar een kruisingsschema met drie rassen: holstein, jersey en mrij. Hiervoor lieten ze zich onder andere adviseren door hun veestapeladviseur van CRV. Voor de holsteinstieren putten de veehouders voornamelijk uit het ‘grazing’ aanbod uit Nieuw-Zeeland. Maar ze hebben nu ook sperma van de roodbonte Delta Listrotto in het vat. Ook de jerseystieren die ze inzetten, hebben een Nieuw-Zeelandse achtergrond.

‘In ons fokkerijbeleid zetten we de holsteins vooral in voor melk en uiers. De jerseys zetten we in voor gehaltes, efficiëntie en harde benen en klauwen en de mrij’s voor robuustheid en bespiering. Daarbij zoeken we voor iedere koe eerst het ras en vervolgens de stier die het best past’, legt Auke uit. ‘Zo paren we koeien die we te groot vinden met een jerseystier en koeien die we te melktypisch vinden met een mrij-stier. Daarbij kiezen we wel altijd voor raszuivere stieren, want zo blijven we maximaal profiteren van het heterosiseffect’, aldus de Beste graslandboer.