Nieuwe stiervaders: efficiënte productie en hoge gehalten uit fraaie koeien

truus 592
Truus 592 (v. Vitesse), grootmoeder van efficiëntie-specialisten Lawrence en Trevor

Delta-Satellietbedrijven zitten op de eerste rij wat betreft de vooruitgang uit het CRV-fokprogramma. Het CRV-fokdoel staat voor een koe die langdurig, gezond en efficiënt produceert en daarmee een positieve bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat van de veehouder.

De actuele stiervaders voor embryo’s brengen allemaal hun eigen specifieke pluspunten in. De jonge stieren laten veel vooruitgang zien. We stellen er hier graag vijf aan u voor. Deze nieuwe stiervaders zijn op dit moment (maart 2020) nog niet beschikbaar voor ki, maar al wel beschikbaar voor de productie van embryo’s!
Altitude-Red en Warhero-Red zijn extra waardevol, omdat zij afstammen van bloedlijnen die minder in de populatie aanwezig zijn. Lawrence en Altitude-Red scoren bij respectievelijk zwartbont en roodbont hoger dan de aanvoerders voor de NVI-totaalindex in de fokwaardedraai van december 2019. In deze ranking is Eloy Rf de absolute topper in de categorie roodfactor. Bij zwartbont komen twee stiervaders in de nieuwe lichting tegemoet aan de oproep van veehouders dat de koeien niet groter hoeven. De roodbonte Warhero fokt wel iets groter, maar voegt tegelijk veel kracht toe.

Naam v. x mv. NVI kg melk %vet %eiwit Inet Ext BLG
*
BLE
**
Zwartbont
Delta Lawrence Trust x Barcley 425 1587 -0,14 0,09 464 111 9 22
Delta Eloy Rf Jacuzzi x Finder 402 1474 0,35 0,07 471 113 8 15
Delta Trevor Javino x Stu 386 1683 0,19 0,16 524 107 6 17

Roodbont
Drouner Altitude-Red Jacuzzi x DG Charley 401 1767 -0,02 0,02 459 114 9 15
Wilskracht Warhero-Red Goal x Bram 347 1413 0,23 0,10 455 115 4 7
*Better Life Gezondheid
**Better Life Efficiëntie

 

Lawrence en Trevor: flinke productie aanleg en medium size uit persistente Truus-lijn

Een hoge productie uit koeien met gemiddelde hoogtemaat verhoogt de efficiëntie. Delta Trevor (Javino x Stu x Vitesse) is hiervan een mooi voorbeeld. Hij scoort met € 524 Inet voor productieaanleg torenhoog en vererft een gemiddelde hoogtemaat (101). Dit resulteert in een hoge Better Life Efficiëntie van +17%.
CRV ontdekte Trevor’s grootmoeder, Truus 592 (AB 85), bij maatschap Stegink-Haarman in Bathmen. Ze sloot haar derde lijst af met 13.277 kg melk in 292 dagen met 4,69 % vet en 3,44 % eiwit, goed voor 104 lactatiewaarde. Haar eigenaar Rudie Haarman vertelt: ‘de koefamilie kenmerkt zich door een goede persistentie en Truus 592 laat dat ook zien. Ze zit nu in haar vierde lactatie en heeft beste benen en een hoog, breed uier met goede speenplaatsing. Ik verwacht dat ze het in onze robot nog lang kan volhouden.’

Truus 592 is eveneens de grootmoeder van Delta Lawrence (aan vaderskant). Lawrence scoort maar liefst 428 NVI, daarmee is hij op dit moment de hoogste NVI-stier. Ook  hij combineert dat met een gemiddelde hoogtemaat (102) en een torenhoge Better Life Efficiëntie van +22%.
Lawrence (Trust x Stu x Bube) komt via moederskant uit Delta Laure, moeder van de veel gebruikte InSire-topstier Delta Lendor. Productietopper Laure trok eind vorig jaar de aandacht met een erelijst bij Delta-testbedrijf Nooijen.

Delta Laure

Delta Laure, zeer productieve grootmoeder van de hoogste NVI-stier Lawrence

 

Binnen het fosfaatquotum wordt het percentage vet en eiwit niet begrensd. Voor veel veehouders is het daarom economisch aantrekkelijk om hogere gehaltes in de melk te leveren. Daarom kiezen we veel stiervaders die dat laten zien in hun vererving. In de actuele stiervaderlijst staan twintig stieren met een eiwitpercentage van 0,10% of hoger.

 

Eloy Rf: dikke melk uit Esmonique-lijn

Eloy Rf is een exponent wat betreft het vererven van hoge gehalten, hij scoort +0,35 voor vet en +0,07 voor eiwit. De hoge vetvererving van Eloy Rf zie je ook bij zijn vader Jacuzzi. Bij Eloy Rf gaat de hoge gehaltenvererving gepaard met aantrekkelijk exterieur (113), zodat hij ook in de categorie exterieur niet misstaat. Delta Eloy Rf (Jacuzzi x Finder x Commander) is een roodfactorstier uit de Esmonique-koefamilie van maatschap Van de Kamp uit Putten. Overgrootmoeder Esmonique 38 (v. G-Force) liet haar productiecapaciteit in drie lijsten zien: in 1670 dagen gaf ze 44.194 kg melk met 5,21% vet en 3,63% eiwit. CRV heeft uit haar en haar nageslacht de stieren Empire, Epsilon en Esbit in het aanbod. Over-overgrootmoeder van Eloy Rf, Esmonique 22 (v. Planet), is een mooi voorbeeld van de goede levensduur die ook Eloy vererft (745 dagen). Esmonique 22 is inmiddels bezig aan haar zevende lactatie en heeft al 80.000 liter geproduceerd.

Wilskracht Warhero-Red: roodbonte exterieurtopper uit bewezen Warsi-familie

Wilskracht Warhero-Red (Goal x Bram x Colt 45) is onze nieuwe troef voor exterieur (115). Zijn merkerfokwaarden laten zien dat hij brede dochters fokt die de productie gemakkelijk aankunnen. Deze eigenschappen erft Warhero zowel van zijn vader Goal als zijn moeder Wilskracht Warsi 879. Warsi 879 is een met 88 punten ingeschreven dochter van Groenibo Bram op het bedrijf van Abbink Melkveehouderij in Vriezenveen. Bedrijfsleider Emiel Willems, eigenaar en fokker van de vaars, prijst haar balans: ‘Ze is een krachtpatser met breedte van voor tot achter. Op de HHH-show kreeg ze een eervolle vermelding nadat ze derde werd in het kampioenschap vaarzen roodbont.’ Eerder dat jaar werd ze vaarzenkampioene in Vriezenveen.

Dat haar fraaie exterieur gepaard gaat met een hoge productie, ziet Willems in de melkstal. Warsi 879 produceert met een lactatiewaarde van 140 als vaars buitengewoon sterk. Willems: ‘Na ruim negen maanden in lactatie produceert ze nog 39 liter, haar productie zakt nauwelijks.’ De Bonhill Warsi-koefamilie heeft bewezen goed te fokken. Daarom produceren we ook embryo’s uit de vrouwelijke lijn: Warhero’s volle zus en zijn Jacuzzi-halfzus.

Wilskracht Warsi

Wilskracht Warsi 879, moeder van Warhero: krachtige verschijning ondersteunt de hoge productie

Drouner Altitude-Red: hoge totaalvererving uit wereldberoemde keuringsfamilie

Ook Drouner Altitude-Red scoort mooie cijfers voor exterieur. Met 118 voor uier en totaal 114 voor totaal exterieur is hij een waardig lid van een keuringsfamilie bij uitstek. Zijn moeder Drouner DH Aiko 1456 is een 88 punten-dochter van DG Charley uit de roodbonte keuringstopper Drouner Ajdh Aiko 1288.  Fokker maatschap Albring in Drouwenermond haalde de overgrootmoeder van Altitude als embryo naar Nederland. Deze Drouner Adjh Aiko (v. Freddie) is op haar beurt de kleindochter van de vermaarde fokkoe Kamps Hollow Altitude (Ex 95). Altitudes roodbonte dochter KHW Regiment Apple (Ex 96) staat op het netvlies van menig koeienliefhebber. Ze behaalde de kampioenstitel op de World Dairy Expo in Madison (VS).
Altitude is met zijn afstamming van Jacuzzi x DG Charley x Olympian ruim inzetbaar wat betreft bloedvoering. Hij combineert dat met een vererving van ruim 1700 kg melk met vlakke gehaltes en goede gezondheidseigenschappen. Bovendien doorbreekt ook hij de 400 puntengrens van de totaalindex NVI.

Drouner DH Aiko 1456

Drouner DH Aiko 1456, moeder van Altitude-Red, jongste telg uit vele generaties topexterieur