Dit waren de dochtergroepen van het CRV-Event

categorie Coöperatie
14
jun
2016
0
Reacties

Tijdens het CRV-Event ‘Veestapel naar je hart’ op 11 juni in Zwolle werden er zeven dochtergroepen en drie demogroepen aan het publiek getoond. Welke groepen speelden zich in de kijker?

Delta Alonso: eiwitrijke gezondheid
Een fokwaarde heeft Delta Alonso (foto boven) nog niet, maar na het CRV-Event heeft deze Atlanticzoon al wel een goede recensie van zijn dochtergroep binnen. Ondanks de beperkte selectieruimte liet Alonso een zeer uniforme groep, nog jonge, maar ook zeer aansprekende vaarzen zien. Koeien die niet te groot zijn en opvallend veel balans bezitten met een sterke bovenbouw. De middenhanden zijn wat gesloten, de kruizen waren prima hellend en de vaarzen hebben een goede conditie. Het beenwerk van Alonso is op papier heel sterk en dat werd door de vaarzen flink onderstreept. Ze stapten sterk op zeer gezonde klauwen en de uiers zijn vast aangehecht en voorzien van een mooie speenplaatsing. Alonso staat – naast het fraaie eiwitgehalte – te boek als een stier die veel gezondheid doorgeeft: zijn Better Life Gezondheid is +7%.

Els Korsten Fotografie0012

Demogroep mrij: probleemloos met hoge meerwaarde
Probleemloze, robuuste koeien met een hoog eiwitpercentage. Daarmee is in één zin de mrij- demogroep getypeerd. Het zestal dieren – waarvan één zwartbont – was een mix van zuivere mrij’s en kruislingdieren, dochters van Baltimore, Rivaal en de nieuwe mrij-fokstier Martha 287 Rudolf. Sterke koeien met functionele uiers en krachtig gebruikte benen, waarbij Tonnie Vissers van CRV in zijn toelichting opmerkte dat de vruchtbaarheid van de mrij’s hoger ligt dan van HF. ‘Er zit genetisch 8 punten verschil tussen mrij en HF. Wanneer een HF 100 scoort, komt MRIJ op 108 uit.’ Vissers noemde mrij een ‘onderschat ras’. ‘Het is het ras met het hoogste eiwitgehalte ter wereld. Bovendien zorgt het spiertje extra voor een goede omzet en aanwas. In tijden met een lage melkprijs zijn deze eigenschappen zeer welkom. Kruisen op HF noemen we daarom vooruitkruisen.’

Els Korsten Fotografie0010

Willem’s Hoeve R Browning: fraai met veel melk
Met een score van maar liefst 114 exterieur werd er reikhalzend uitgekeken naar de dochtergroep van Browning, de Snowmanzoon uit de bekende Rita-koefamilie van Dick, Anneke en Wim de Jong. De Browning-vaarzen geven veel melk en dat kunnen ze dankzij veel lengte, breedte en ruimte in hun hele lijf: capaciteit dus. Het meest opvallende aan de Browning-groep waren de uiers: zeer hoog, breed en vast aangehecht. Bovendien zijn de uiers fraai beaderd en voorzien van een prima speenplaatsing. Met name de kopkoe van de groep imponeerde: Willem’s Hoeve Superstar 1140. ‘Ze produceert met twee vingers in de neus’, lichtte haar verzorger en Browning-fokker Dick de Jong toe. ‘Na 250 dagen lactatie geeft ze nog steeds 38 liter melk per dag.’ De sterke stap en het droge beenwerk van de dochters herkende Dick ook meteen. ‘Dat komt bij de Rita’s vandaan. Browning geeft én een goede productie én hij kan een keuringstopper geven.’

Els Korsten Fotografie0001

Bruchter Passe: beste benenstier
Na zijn debuut op de HHH afgelopen december, mocht Passe nog een keer aantreden met een dochtergroep in Zwolle. De verse tweedekalfs koeien waren duidelijk uitgezwaard en hadden een prima melkuitstraling. Deze productiekracht in combinatie met een hoge levensduur leveren Passe een Better Life Efficiëntie op van maar liefst +13%.

De dochters van Passe – 4 roodbonten en twee zwartbonten – toonden hele sterke, harde frames, met prima uiers en een correcte speenplaatsing. De benen zijn zonder twijfel het sterkste punt van de Passe’s: ze hebben iets meer hoek in het spronggewricht en daarmee een soepel beengebruik. Henk Hemmink, de fokker van Passe, kwam het bekend voor. ‘De moeder van Passe had ook zo’n lange stap, met haar achterbenen raakte ze bijna haar voorbenen aan.’

Els Korsten Fotografie0003

Demogroep fleckvieh: gezond dubbeldoelras
Een demogroep van fleckviehkruislingen betekent een groep met krachtige, brede koeien die een spiertje extra hebben en stevig stappen. Het aantal eerste inseminaties met fleckviehsperma het afgelopen jaar lag op zo’n 90.000. Reden genoeg om dochters van Rumbo en Vitaly, twee van de meest populaire fleckviehstieren, te laten zien. Naast hun uiterlijk roemen melkveehouders de kruislingen vooral om hun prestaties: een sterke uiergezondheid en veel afkalfgemak. Debbie van der Veeken van CRV gaf aan dat weinig bekend is dat CRV een heel sterk fleckviehfokprogramma in Duitsland heeft. ‘Daarbij ligt de focus op melk en fitness.’

Els Korsten Fotografie0008

Delta G-Force: vet- en eiwitkampioen
G-Force liet op het CRV-Event fraai uitgezwaarde tweedekalfskoeien zien. Koeien die hun enorme kilo’s vet- en eiwitproductie goed aankunnen, dankzij veel inhoud in het frame, sterke uiers en prima benen. De ontwikkeling die de G-Force-dochters lieten zien van hun eerste naar hun tweede lactatie is het best samen te vatten als laatrijpheid. Dat blijkt ook uit de progressie in productie. De 1.500 G-Force-dochters die momenteel aan hun tweede lactatie bezig zijn produceren 600 kilo melk, oftewel 50 kilo vet en eiwit, meer dan in hun vaarzenlijst, wist Tonnie Vissers te vertellen. Daarbij blijven de uiers keurig vast en zijn ze hoog opgehangen, lang en fraai beaderd. De G-Force-dochters lieten zich zien als soepele (robot)koeien, dankzij prima beenwerk met droge spronggewrichten.

Els Korsten Fotografie0005

Cherokee van de Peul: echte allrounder
Cherokee liet al vaker dochters zien, maar deze keer was het de beurt aan derde- en vierdekalfskoeien. Oudere koeien die imponeerden in balans en uniformiteit, het zestal leek wel gekopieerd. De koeien waren niet te groot, wel met enorme ribbenkasten en hele functionele kruizen. Ook het beengebruik was sterk en de mooi beaderde uiers met een goede speenplaatsing heel best bewaard. De zes roodbonte koeien van de Fenderzoon zijn een bevestiging voor de vele veehouders die deze betrouwbare allrounder op hun inseminatielijstje hebben staan.

Els Korsten Fotografie0017

Delta Atlantic: publiekslieveling
Bijna een kwart van alle bezoekers aan het CRV-Event koos de groep van Atlantic als meest aansprekende. Het koppel met derde- en vierdekalfsdochters blonk uit in krachtig en soepel melktype. Een zeer uniforme groep met probleemloze, gezonde en sterke werkkoeien, die voorzien waren van duurzame uiers met scherpe ophangbanden en een prima speenplaatsing. De gezondheid- en levensduurspecialist heeft al 750.000 dosis sperma geproduceerd en speaker Tonnie Vissers voorspelde dat hij de nieuwe miljonair zal worden.

Els Korsten Fotografie0006

Bouw Snowfever cd: van topgenomcs tot indrukwekkend betrouwbaar
Snowfever beleefde zijn primeur op het CRV-Event en wist te imponeren met melkrijke, krachtige vaarzen. Speaker Debbie van der Veeken had uitgerekend dat de vaarzen gemiddeld op 10.500 kilo melk in hun voorspelde eerste lactatie uit gaan komen. ‘De volle zus van Snowfever komt in haar tweede lactatie op 17.500 kilo melk. Melkrijkheid zit in de familie.’ De zeer aansprekende productie was aan de vaarzen zeker niet af te lezen. De conditiescore was keurig, de uier ondiep met lengte, hoogte en een prima speenplaatsing. Daarbij hebben de jeugdige Snowfever-dochters fraaie schouders, een lange eerste rib, veel inhoud in de middenhand, breedte en bewegen ze zich soepel voort. Van Snowfever is nog een beperkte hoeveelheid sperma en hij kent met het dragerschap van cd beperkingen in zijn gebruik, desalniettemin waardeerden de bezoekers van het CRV-Event zijn groep – na Atlantic- als de tweede beste.

Big-Boukje-huldiging
Levensproductie: indrukwekkende koeien
Meer dan 700.000 kilo melk, oftewel een gemiddelde levensproductie van 117.000 kilo melk per koe liep er door de ring met de demogroep levensproductie. De zes koeien, waarvan twee roodbonten, vormden een erehaag voor de koningin van de levensproductie: Big Boukje 192, die meer dan 200.000 kilo melk produceerde. Met ‘schouder aan schouder’ live gezongen door zangeres Tessa, een heel bijzonder kippenvelmoment.