Trots op de inzenders van Colmar

categorie Coöperatie
20
jun
2016
0
Reacties

Met een goed gevoel waren de Nederlandse deelnemers afgereisd naar het Franse Colmar voor het Europees Kampioenschap 2016. Met drie koeien in de top vijf van de rubriek en zelfs een 1A keerde het team tevreden terug.

De voorbereidingen waren prima verlopen. Eén koe was door een blessure afgehaakt, zodat het team uit zeventien dieren bestaat, twaalf zwart- en vijf roodbonte. Chef d’équipe Arie Hamoen had reële verwachtingen: ‘Uiteindelijk geeft de vorm van de dag de doorslag. Drie jaar geleden hadden we een reservekampioene. Maar eigenlijk zijn we nu al tevreden omdat iedereen erg enthousiast is en omdat we weer van de partij zijn.’

Vrijdag 17 juni – roodbont
Nadat de koeien enkele dagen hebben kunnen acclimatiseren, mogen de roodbonte de ring in, waaronder vijf Nederlandse koeien. Het team is tevreden over de vorm waarin de koeien steken. De sfeer is opperbest en in de Colmar Expo laat een flinke groep Nederlandse supporters van zich horen. De Zwitserse Suard-Red Jordan Irene is net als drie jaar geleden de sterkste bij roodbont.

Zaterdag 18 juni – zwartbont
Dan de zwartbonten. Lang leek de Nederlandse Bons-Holsteins Koba 219 kans te maken op eremetaal. Met haar fraaie balans en bijzonder sterke vooruier maakt ze veel indruk. Het Duitse jurylid Markus Mock looft Koba in zijn commentaar: ‘Ze combineert veel goede dingen. Haar lengte, superlange uier en fantastische stap!’

_HLV9882
Hangt er iets in de lucht? Spandoeken verschijnen. ‘Dutch Holstein Power’… kippenvel!

Uiteindelijk valt de Lauthoritydochter van Nico en Lianne Bons uit Ottoland net buiten de prijzen. Koba, die kort voor het EK was ingeschreven met 89 punten, schrijft in Colmar de jongste rubriek vaarzen op haar naam. Ze is niet voor het eerst succesvol op een internationaal podium. In 2015 won ze op de Swiss Expo in Lausaunne de reservetitel bij de pinken.

In de oudste rubriek vaarzen behalen Nederlandse vaarzen een plek halverwege de rubriek. J.S. Lucinda (v. Meridian) van Kees de Jong uit Hoogblokland bezet met de zevende plek de hoogste positie.

Derde in rubriek voor Ella 19
Jurylid Mock noemt de acht finalisten bij de jonge koeien exceptioneel. De Nederlandse Bons-Holsteins Ella 19 loopt de finale net mis. De Seaverdochter van Nico en Lianne Bons uit Ottoland eindigt in haar rubriek als derde.

Vijfde plek voor NRM-kampioene Koba 191
Voor Nederland doen twee koeien mee bij de senioren. Nederlands kampioene Bons-Holsteins Koba 191 (v. Jasper) van Nico en Lianne Bons uit Ottoland eindigt knap op de vijfde plek in de loodzware oudste rubriek, met daarin ook Ashlynvray en de Duitse nationaal kampioene Lady Gaga (v. Modest). Prima prestatie van de regerend NRM-kampioene.

Zwitserland pakt dubbel
De Zwitserse Galys Vray (v. Atwood) volgt haar landgenote Decrausaz O’Kalibra op als
Europees kampioene. Zwitserland slaagt er daarmee opnieuw in om het algemeen kampioenschap bij zowel zwart- als roodbont op naam te schrijven, net als twee jaar geleden.

Tot slot
Het niveau in Colmar was erg hoog. Vooral in de middenklasse was de concurrentie moordend. De doelstelling van de Nederlandse inzending was teamspirit laten zien en ons land op de kaart zetten. Die is behaald en daar mogen we trots op zijn.