Topdrukte in de stal tijdens Jongerendag Zuid-Nederland

categorie Coöperatie
30
sep
2016
0
Reacties
Ruim 170 jongeren verzamelden zich in de stal van Hans en Ine van Middelaar

Maar liefst 170 jongeren vonden woensdagavond 28 september hun weg naar de boerderij van Hans en Ine van Middelaar voor de Zuid-Nederlandse CRV-jongerenavond. Deze enorme belangstelling was voor een groot deel te danken aan de inzet van veestapeladviseurs en inseminatoren in het veld en de leden van de jongerencommissie. Zij wisten via direct contact en social media veel jongeren te bereiken.

Genomics, feiten of fabels?
En de jongeren kwamen niet voor niets. Na een warm welkom van jongerencommissielid Marly van Paassen mocht Tonnie Vissers, specialist veestapelmanagement, het spits afbijten met de eerste presentatie. De jongeren luisterende geboeid naar het verhaal van Tonnie over het gebruik genetische fokwaarden, van het begin tot nu, resulterend in het nieuwe concept van CRV: Fokken op Maat.

Fotograaf: Els Korsten

Tonnie Vissers vertelt over Fokken op Maat

Het belang van goede opfok
Laura Winter, specialist jongveeopfok bij ForFarmers, ging hierop verder. Zij wist de aandacht van de bezoekers goed vast te houden met een verhaal over het belang van een goede opfok.

fotograam: Els Korsten

Laura Winter over het belang van een goede opfok.

Haarscherp selecteren
Tot slot kreeg gastheer Hans van Middelaar het woord. Hij vertelde de jonge veehouders dat zijn bedrijf, mede door aankoop van CRV-embryo’s, voor wat betreft genetica tot de top in Nederland behoort. Hans laat al zijn dieren dna-typeren, dat hem in staat stelt om scherp te selecteren. Trots vertelde hij aan de jongeren dat zijn twee robots 120 koeien, met een gemiddelde productie van 11.500 kg melk met 4.14 vet en 3.48 eiwit melken.

Fotograaf: Els Korsten

Hans van Middelaar over het gebruik van merkertesten en embryo’s

Cow-walk
Aan het eind van de avond showde Hans nog een aantal dieren op de cow-walk in de stal en na een drankje en hapje keerde iedereen tevreden huiswaarts. Het was een jongerenavond waar nog lang over wordt nagepraat!

fotograaf: Els Korsten

De cowwalk na afloop van de presentaties