Toiletteren: aan de slag met cowfitter Erica

categorie Coöperatie
17
jun
2015
0
Reacties
Toiletteren: scheren rest van het dier

Nog een paar dagen en de CRV Koe-Expo is daar! Een onderdeel waar veel mensen naar uitkijken zijn de keuringen en dochtergroepenpresentaties. De koeien staan er dan op hun mooist bij: glimmend gepoetst, netjes geknipt en geschoren. Benieuwd hoe het toiletteren in zijn werk gaat? In de laatste editie van ons magazine ‘de Boerin’ stond een prachtige fotoreportage die we graag delen.

Kijk mee hoe cowfitter Erica Rijneveld te werk gaat*.

toiletteren koeien: wassen dier voor het scheren 1. Wassen
Probeer uw model al een paar keer te wassen voordat u begint met scheren. Neem alle onderdelen mee, ook de klauwen en de onderkant van de benen. Kijk na het wassen of alle zeep eruit is en borstel de haren van de toplijn, ofwel de ruglijn, met de haarrichting mee.
Toiletteren koeien: Materiaal tbv scheren koeien / kalveren 2. Benodigdheden scheren
Wat heeft u nodig voor scheren? Zorg dat u in ieder geval de volgende materialen hebt:

  • een goede föhn met een smalle bek,
  • een toplijnborstel,
  • een scheerapparaat met messenset GT501/GTW502, messenset Stewart 84AU/GT505 of messenset GT511/GT505 voor bijna kalvende pinken en koeien,
  • een kleine tondeuse met mesje nummer 10 of 15 en 40 of 50,
  • scheermachine-olie
  • en een zachte borstel.
Toiletteren koeien: kalf voor het scheren op voorbrenghoogte vastzetten 3. Dier vastzetten
Zet het dier met scheren op voorbrenghoogte vast met een goede knoop die in één keer los is te trekken. Zorg dat het dier helemaal droog is als u start met scheren.
Toiletteren: omhoog blazen toplijn 4. Toplijn föhnen
Start met het omhoog blazen van de toplijn. Zorg dat u de föhn direct achter de borstel aan laat gaan. Houd de föhn horizontaal, zodat de hete lucht niet op de huid blaast en werk tegen de haarrichting in. Als het haar goed recht omhoog staat, ben u klaar.
Toiletteren: hoogte toplijn bepalen 5. Toplijn bepalen
De hoogste punten van de rug bepalen de hoogte van de toplijn. Meestal zitten deze vooraan op de schoft en op het kruis.
Toiletteren: toplijn vorm geven 6. Toplijn vorm geven
Kantel het scheerapparaat iets als u de punten van de haren van de toplijn eraf haalt. Zo komt u aan beide kanten gelijk uit. Op deze manier geef u de bovenkant van de toplijn vorm.
Toiletteren: scheren 7. Toplijn scheren
Ondersteun met één hand de kop van het scheerapparaat zodat u een rechte lijn kunt maken. Zorg dat de punt van het mes niet in de huid terechtkomt. Beweeg het apparaat van de huid af en houd het tempo in als u de toplijn nadert. Als het dier niet stilstaat, steun met de hand dan de andere zijde. Föhn na het scheren de toplijn nogmaals op en verfijn de toplijn.
Toiletteren: scheren rest van het dier 8. Rest dier scheren
Als de toplijn af is, begint het scheren van de rest van het dier. Het handigst is om van achteren naar voren te werken. Zorg ervoor dat u bij het scheren van de benen een soepele beweging maakt bij de klauwen, zodat het dier rustig blijft staan. Leg altijd één hand op het dier uit veiligheid voor jezelf. Ga nooit onder het dier zitten, maar ga altijd in een houding zitten waaruit je snel kunt wegkomen.
Toiletteren: scheren kop 9. Kop scheren
Bij het scheren van de kop is het aan te raden dat iemand u helpt. Let op bij de kop, want hier zitten veel draaiingen. Scheer goed tegen de haarrichting in. Vergeet de haren onder de bek niet. Scheer de uier zo kort mogelijk en maak mooie overgangen, zodat de uier natuurlijk in de buikwand overvloeit.
Toiletteren: scheren met de kleine tondeuse van benen, kop, oren en staart 10. Bijwerken met kleine tondeuse
Als het hele dier geschoren is, kunnen met de kleine tondeuse de benen, de kop, de oren en de staart worden bijgewerkt. De buitenkant van de oren kunt u met nummer 10 of 15 scheren, de binnenkant met nummer 40.
Toiletteren: staart scheren 11. Staart scheren
Bij een koe ligt het punt van de staart van waaraf u scheert halverwege de ophangband van de uier. Scheer het witte gedeelte van de staart zo kort mogelijk, met nummer 40. Voor het zwarte gedeelte gebruik je nummer 10 of 15.
Toiletteren: toplijn perfect afwerken 12. Toplijn verfijnen
Als alles is geschoren, blaast u de toplijn nogmaals op en probeert u deze nog wat te verfijnen. Mocht u het lastig vinden de toplijn in één keer perfect af te werken, dan kunt u ervoor kiezen het dier nogmaals te wassen en een andere dag het haar opnieuw te föhnen.

*Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Meer weten?
Wilt u meer weten over het toiletteren en voorbrengen van dieren? Of over het beoordelen van het uiterlijk van uw koeien? Alle informatie over het beoordelen, toiletteren en voorbrengen hebben wij voor u gebundeld in het boekje ‘Kijk op keuren‘.

Bestel het boekje ‘Kijk op keuren’