Roald van Noort: De connected cow geeft managementadvies

categorie Coöperatie
14
sep
2015
0
Reacties
Roald van Noort en zijn visie op de veehouderij

In de column CRVergezicht geven bestuurders van CRV hun visie op de toekomst van de veehouderij. Roald van Noort, directievoorzitter CRV, ziet in het slim combineren van data van verschillende partijen en sensoren de basis van de ‘connected cow’.

‘Via internet zijn heel veel zaken met elkaar te verbinden. We kennen allemaal de internetverbinding op onze computer of telefoon, maar je kunt ook sensoren verbinding laten maken via internet. Denk aan sensoren die temperatuur, bloedwaarden of activiteit meten, zoals bij Ovalert. Als we dan via die internetverbinding data versturen naar een centrale opslagplek, heb je de basis van het ‘internet der dingen’. De kracht daarvan zit in het slim combineren van data, niet alleen data die je zelf hebt, maar ook data van anderen.

Sensordata combineren met DNA
Voor veehouders is het combineren van data uit verschillende bronnen al heel gewoon. Binnen Ovalert combineren we de informatie van de activiteitsmetingen met gegevens uit de CRV-database. Maar ik denk ook verder en dan kijken we naar genomics. Als je de gegevens die een sensor in of aan de koe verzamelt, combineert met de DNA-opmaak van dat dier, dan levert dat waardevol managementadvies.

Stel dat een koe met aanleg voor ketose via de sensordata laat zien dat de kritieke waarden voor het optreden van de ziekte in zicht komen. Dan kan de veehouder snel preventieve maatregelen nemen. Met deze koppeling kan hij dus nog betere beslissingen nemen en dat zorgt voor een verbetering van de efficiëntie, bijvoorbeeld door minder gebruik van grondstoffen. Dat past uitstekend in het duurzaamheidsdenken.

Het internet der dingen gaat ook veel betekenen voor de diergezondheid, waardoor koeien langer meegaan en efficiënter produceren. Ik denk trouwens dat de term ‘internet der dingen’ geen recht doet aan de situatie. Een koe is natuurlijk geen ding, daarom zou ik ervoor pleiten om in ons geval te spreken over de “connected cow”. De kracht van de connected cow komt pas echt tot zijn recht door de combinatie met de genomicsdatabase.

Voordeel voor de veehouder
Zoals ik al schreef zit veel van de toegevoegde waarde van de connected cow in het uitwisselen van data. Dat levert onze veehouders het meest op, daar geloof ik heilig in. Nieuwe manieren van samenwerken zijn daarom cruciaal voor het succes in de toekomst. Voor ons als bedrijf betekent het dat wij de hand uitsteken naar andere bedrijven om samen te werken. Hoe dat er precies gaat uitzien, dat weet ik nog niet, want het is nieuw terrein. En het is ook spannend. Maar in elk geval staan we open om samenwerkingen aan te gaan. Dat doen we nu bijvoorbeeld ook al in het project Smart Dairy Farming.

Het internet der dingen en de connected cow openen enorme mogelijkheden, maar we moeten wel samen die mogelijkheden ontsluiten ten gunste van onze leden-veehouders. Maar ook ten gunste van het dier en van het milieu. Want ook op die gebieden kunnen we grote slagen maken. Bij CRV zetten daar enorm op in. Bovendien moeten alle systemen betrouwbaar zijn en veilig. Daarom investeren we ook veel in veiligheid, in het belang van onze leden-veehouders. Zodat we modern zijn, maar niet naïef. De data en klantgegevens moeten natuurlijk goed beschermd zijn. Dit alles vraagt om grote investeringen, in datastructuur en -organisatie, maar ook in de juiste mensen. De kost gaat voor de baat, de connected cow vraagt goed doordachte inspanningen. Maar als je hier wat over nadenkt, zie je steeds meer mogelijkheden. Ik heb er in elk geval zin in!’

Roald van Noort, bestuursvoorzitter CRV

 

Dit is een artikel uit CRV Magazine. Lees hier meer artikelen.
Wij zijn erg benieuwd! Hoe ziet u de toekomst van de veehouderij? Maakt u al gebruik van de ‘connected cow’? Hebt u ideeën voor toepassingen van gecombineerde data?