Plaatsing online competitie veebeoordelen zwartbont

categorie Coöperatie
2
jun
2020
0
Reacties

De jury van de zwartbontcompetitie van de online competitie veebeoordelen werd gevormd door Jan van Weerdenburg en Frank Winter. Zij zijn beide stamboekinspecteurs van Coöperatie CRV. Ook zij bepaalden hun plaatsing aan de hand van de foto’s. Ze beschikten dus niet over meer informatie dan de deelnemers van de competitie.

De toelichting op hun plaatsing leest u hieronder, zowel van de vaarzen als de koeien.

Toelichting zwartbonte vaarzen

Vaars D: Beste benen en veel ras
Vaars D was voor de juryleden een duidelijk kopnummer. ‘Het is de vaars met het beste frame door haar sterke bovenlijn, goed gevormde kruis en erg mooie verhoudingen. Daarnaast is het een enorm aansprekende vaars qua type. Ze beschikt over veel lengte, wigvorm en ras en combineert dat met voldoende kracht’, leggen ze uit. ‘Bovendien beschikt ze over een kwaliteitsuier dat van voren enorm vast zit aangehecht. Ook heeft ze op stand de beste benen van dit viertal. Een mooie parallelle stand gecombineerd met veel fijnheid en kwaliteit’, aldus de jury. Vaars D komt voor hen boven vaars A vanwege de betere benen en het ras dat ze laat zien.

Vaars A: Lengte en beste uier
Van Weerdenburg en Winter beschrijven vaars A als een duidelijke tweede in het gezelschap. ‘Ze is een vaars met een erg correct gebouwd skelet maar heeft net niet de laatste luxe en fijnheid van vaars D. De vaars spreekt wel enorm aan vanwege haar mooie lengtematen in de bouw en het kruis maar ook in uierbodem. Het is de vaars met het beste uier van deze rubriek vanwege de sterke aanhechting in vooruier en een imponerend achteruier’, geeft de jury aan. ‘De benen hebben voldoende kwaliteit maar hoeven niet steiler in het spronggewricht. Vaars komt boven vaars B omdat ze meer lengte vertoont in skelet en uierbodem.

Vaars B: Zeer correct en jeugdig
Vaars B wordt door de juryleden omschreven als een erg correcte en jeugdige vaars. ‘Ze is een vaars die in haar skelet nog wat ontwikkeling door moet maken maar wel erg correct is in bouw en verhoudingen in het lijf’, aldus Van Weerdenburg en Winter. ‘Het uier van de vaars is erg mooi beaderd en zit zeer vast aangehecht. Het mocht alleen van voor iets meer lengte vertonen. Deze vaars beschikt over benen van voldoende kwaliteit en met een mooie kromming in de hak’, vinden de juryleden. Vaars B komt voor hen voor vaars C omdat ze in het algemeen meer kwaliteit vertoont en betere benen en een vaster aangehecht uier heeft.

Vaars C: Krachtpatser
Vaars C is volgens de stamboekinsecteurs de krachtpatser van het gezelschap. ‘Door haar breedtematen en wat grovere botstructuur vertoont ze wat minder jeugd en doet ze stugger aan dan de voorgaande dieren’, motiveren ze de vierde plaats voor deze vaars. ‘Maar ze kan haar productie wel gemakkelijk aan. Het uier van de vaars straalt uit dat ze veel melk kan produceren maar met name het vooruier mocht iets vaster aangehecht zijn. De vaars beschikt over zeer krachtige benen die absoluut niet grover hoeven.’

Foto’s zwartbonte vaarzen

(klik op de foto voor een vergroting, ga via de terugknop van de browser terug)

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe A

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe C

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe B

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe D

Toelichting zwartbonte koeien

Koe G: Beste uier en benen en mooie wigvorm
Koe G is volgens juryleden Jan van Weerdenburg en Frank Winter een duidelijk kopnummer in de rubriek. ‘Ze is voor ons veruit de meest complete koe van dit viertal’, legt het tweetal uit. ‘Koe G beschikt over een erg correct gebouwd frame met een zeer goed kruis. Daarnaast laat ze een erg mooie wigvorm zien en toont ze een hele mooie balans tussen melktype en kracht. De koe imponeert echter het meest met haar geweldige uier en benen’, vinden ze. ‘Het uier is lang, hoog en ondiep en beschikt over erg veel kwaliteit. Deze geweldige kwaliteit zien we ook terug in haar benen. Ze heeft veel fijnheid in het spronggewricht, een gewenste kromming en parallel geplaatste benen (zowel voor als achter). Voor ons is dit de koe met het beste uier en de beste benen in deze rubriek’, aldus de jury. Vanwege deze kwaliteit in combinatie met de mooie wigvorm krijgt ze de voorkeur boven koe F.

Koe F: Mals en jeugdig met kwaliteitsuier
‘Wij hebben gekozen voor koe F op de tweede plek’, vertellen de stamboekinspecteurs. ‘Ze is een erg malse, jeugdige koe. Ze is niet het meest uitgezwaard, maar wel erg correct en goed in verhouding. De koe beschikt ook over een kwaliteitsuier wat zeer vast aangehecht is en mooi beaderd. Tevens heeft ze beste benen die voorzien zijn van voldoende kwaliteit. Wij verwachten dat deze koe zich nog jaren moeiteloos kan handhaven’, aldus de jury. Hoewel beide koeien volgens hen weinig voor elkaar onder doen krijgt koe F de voorkeur boven koe H vanwege de kwaliteit onder in de benen en meer vrouwelijkheid.

Koe H: Veel kracht en goede uier
‘Koe H komt op een verdienstelijke derde plek in deze rubriek. Het is een dier met enorm veel ontwikkeling en lengte in skelet, maar voor ons hoeft ze in verhouding niet grover’, aldus Van Weerdenburg en Winter. ‘Ze heeft meer dan genoeg kracht maar mocht wat meer uiterlijke melkrijkheid vertonen. Ze heeft wel een erg ondiep uier wat goed aanhecht zit en over voldoende lengte beschikt. De benen zijn in de hak van voldoende kwaliteit maar onderin is ze wat voos’, geven ze aan. Koe H komt voor de jury vanwege haar betere uierkwaliteit en meer kracht boven koe E.

Koe E: Uiterlijke melkrijpheid en krachtig beenwerk
Koe E moet in deze goede rubriek volgens de jury genoegen nemen met een eervolle vierde plek. ‘Ze imponeert vooral vanwege haar lengte, goed gevormde kruis en erg veel uiterlijke melkrijkheid maar mocht in verhouding iets meer breedte vertonen in de voorhand’, vinden de inspecteurs. ‘De koe beschikt over zeer krachtige benen die je wellicht iets fijner zou wensen. Ze kan helaas niet hogerop komen omdat ze in de aanhechting en de kwaliteit van haar uier haar meerdere moet erkennen in de voorgangsters’, aldus Van Weerdenburg en Winter.

Foto’s zwartbonte koeien

(klik op de foto voor een vergroting, ga via de terugknop van de browser terug)

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe E

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe G

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe F

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe H

Klik hier voor de toelichting van de plaatsing voor roodbont
Ga naar de winnaars van de online competitie veebeoordelen