Plaatsing online competitie veebeoordelen zwartbont

categorie Coöperatie
6
apr
2021
0
Reacties

De jury van de zwartbontcompetitie van de online competitie veebeoordelen werd gevormd door Daniël Vermeire en Jacco Posthumus, stamboekinspecteurs van Coöperatie CRV. Ook zij bepaalden hun plaatsing aan de hand van deze foto’s. Ze beschikten dus niet over meer informatie dan de deelnemers.

‘We zagen veel kwalitatief goede dieren die we mochten beoordelen’, vertellen de stamboekinspecteurs van coöperatie CRV. Daniël Vermeire beoordeelde de vaarzen en Jacco Posthumus bepaalde de volgorde bij de oudere dieren.

Vaarzen zwartbont

Daniël geeft aan: ‘Deze kwalitatieve vaarzenrubriek heeft voor mij de volgende volgorde: D – C – A – B.’

‘Op kop staat dier D. Met haar prachtig frame en zeer open type staat ze op hard beenwerk. Ze mag zich compleet noemen met haar bijzonder vast uier. Dat uier is lang voorin en heel hoog achter. Ze wordt heel dicht gevolgd door vaars C die zo de tweede stek pakt.’

‘Vaars C is een lang dier en heeft ook een zeer vast uier en beste benen. De schouder toont ietsjes boeg.’

‘Als derde kies ik dier A. Deze vaars straalt sterkte en compleetheid uit. Maar ze mist wat fijnheid en lengte ten opzichte van de eerste twee vaarzen.’

‘Dier B tenslotte sluit deze rubriek. Deze vaars heeft een bijzonder frame en type waarmee ze de melk van zich af straalt. Het uier is wat ruim en ietsjes minder vast voorin ten opzichte van de vorige drie dieren. De benen hoeven niet krommer.’

Foto’s zwartbonte vaarzen

(klik op de foto voor een vergroting, ga via de terugknop van de browser terug)

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe A

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe C

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe B

Online veebeoordelen zwartbont jong

Koe D

Toelichting zwartbonte koeien

‘Deze rubriek zwartbont oud is op te delen in een kop duo, gevolgd door weer een duo die dicht bij elkaar zitten’, vertelt Jacco. Zijn definitieve volgorde is: H – F – G – E.

‘Ik heb koe H op kop geplaatst. Ze heeft fraaie overgangen en breedtematen in haar skelet. Haar benen zijn iets grof, maar wel mooi van kromming. Ze beschikt over een zeer fraai kwaliteitsuier welke van voren vast is aangehecht en van achteren hoog en breed is. Een hele complete koe met een prachtige verhouding van kracht en melktype!
Door meer breedte en capaciteit in het hele skelet staat ze voor koe F.’

‘Koe F is een zeer jeugdige derdekalfs koe. Ze is goed gebouwd en heeft een mooie helling in haar kruis. Haar uier heeft nog veel bodemvrijheid en is daarbij ook nog vast aangehecht van voren en hoog aangehecht van achteren. Ze heeft daarbij ook beste benen, welke mooi droog zijn en ook een mooie kromming laten zien.
Vanwege haar vastere en langere vooruier en meer kwaliteit in het uier staat ze voor koe G.’

‘Koe G is een hele imponerende koe die super gebouwd is. Ze heeft fraaie overgangen in haar skelet en een heel goed gevormd kruis. Wat ook erg aanspreekt zijn haar open ribben. Haar benen zijn mooi van kwaliteit en haar uier zit nog mooi boven de hak. Je zou het vooruier graag nog iets vaster zien.
Vanwege meer capaciteit en breedte staat ze voor koe E.’

‘Koe E is een heel fijn gebouwde koe. Ze heeft een goed gevormd kruis met daaronder mooie droge benen die iets aan de kromme kant zijn. Haar uier is zeer fraai beaderd en vast aangehecht van voren. Graag zou je haar nog iets meer breedte in de voorhand toewensen en iets meer capaciteit in het hele skelet.’

Foto’s zwartbonte koeien (3e kalfs)

(klik op de foto voor een vergroting, ga via de terugknop van de browser terug)

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe E

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe G

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe F

Online veebeoordelen zwartbont oud

Koe H

Klik hier voor de toelichting van de plaatsing voor roodbont
Ga naar de winnaars van de online competitie veebeoordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *