Peter Broeckx: Maatschappij tonen wat we doen en waarom

categorie Coöperatie
28
aug
2015
0
Reacties
CRVergezicht: Peter Broeckx en zijn visie op de toekomst van de veehouderij

In de column CRVergezicht geven bestuurders van CRV hun visie op de toekomst van de veehouderij. Peter Broeckx, voorzitter RvC, laat zien dat CRV helpt om het goede imago van de rundveehouderij te behouden.

‘Steeds meer kijkt de maatschappij mee met wat er op ons erf gebeurt. In uitzendingen van Zembla op de Nederlandse tv deze zomer werd een beeld geschetst van de melkveehouderij waarin veel melkveehouders zich niet herkennen. Dierbelangenorganisatie Wakker Dier zendt radiospotjes uit waarin ‘stalmelk’ in een kwaad daglicht wordt gesteld. En de houders van Belgisch witblauw en verbeterd roodbont werken in Nederland hard aan het verhogen van het aantal natuurlijke geboorten om een fokverbod voor hun rassen af te wenden.

Als veehouder is het vaak moeilijk hiermee om te gaan, dat ervaar ik zelf ook. Wat is immers goed en wat niet? Dat is niet zo zwart-wit. Ik denk dat het goed is om steeds uit te leggen wat we doen. Dat zal niet altijd aanslaan, maar toch vind ik dat we de verplichting hebben om dat te doen.

Tijdig ingespeeld op hoornloosheid
Ook bij CRV kijken we natuurlijk nadrukkelijk naar wat er leeft in de maatschappij, welke sentimenten zien we nu en welke zien we aankomen? Daar proberen we op in te spelen, ten behoeve van onze leden en klanten. Neem bijvoorbeeld het vraagstuk van het onthoornen. Het is een vervelende ingreep bij kalveren. Ik denk dat geen enkele veehouder er problemen mee zou hebben als die klus niet meer nodig zou zijn. Ook vanuit de maatschappij wordt er argwanend naar gekeken. Daarom zijn we bij CRV al jaren bezig met een fokprogramma voor hoornloosheid. We hebben nu al een goed aanbod van hoornloze stieren. En het is een kwestie van tijd voordat ook de toppers van de ranglijst hoornloos zijn. Fokkerij is een kwestie van tijdig anticiperen en doordat we deze gevoeligheid op tijd hebben aangevoeld en de juiste keuzes hebben gemaakt, kunnen we onze leden en klanten nu bedienen met een goed aanbod van hoornloze stieren.

Ook de keuzes die we hebben gemaakt voor het inzetten op levensduur, gezondheid, efficiëntie, duurzaamheid en gezondheid worden nu bevestigd door geluiden uit de maatschappij. Het helpt ons als veehouders bij de bedrijfsvoering, maar het helpt ons ook in de discussie naar de maatschappij toe. En op die manier heeft CRV een indirecte rol in de maatschappelijke discussies over dierwelzijn.

Flexibele koeien
Ook in de verdere toekomst hoop ik dat we veehouders kunnen blijven helpen met een aanbod ‘waar de maatschappij om vraagt’. Het verzamelen van meer data gaat ons daar ook bij helpen. Wat ik zelf een praktisch voorbeeld vind, is het onderzoek dat het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (het ILVO) in Vlaanderen doet naar beweging bij koeien. Op hun proefbedrijf zijn diverse camera’s gemonteerd die de koeien registreren. Het is de bedoeling om met de beelden de lenigheid van koeien te beoordelen. Die informatie kunnen we prima gebruiken voor nieuwe fokwaarden. In mijn stal zie ik duidelijk het verschil in koeien die lenig of atletisch zijn en de koeien die dat niet zijn. De flexibele en lenige koeien, dat zijn de koeien die goed presteren en renderen. Ik ben ondertussen zelf zover dat ik koeien waarbij die lenigheid ontbreekt, insemineer met een witblauwstier. Dit is een van de mogelijkheden die ik zie op het gebied van data, die ons kunnen helpen om de maatschappij te laten zien dat onze koeien goed in elkaar steken.’

Peter Broeckx, voorzitter RvC

Deze column is verschenen in CRV Magazine. Lees meer artikelen

Onze ‘Kijk op duurzaamheid‘ al eens bekeken?