Mrij-dag: mrij hét perfecte ras!

categorie Coöperatie
26
mrt
2015
0
Reacties
Mrijdag in samenwerking met MRIJ Oost en MRIJ zuid

Speciaal voor de mrij-veehouders zijn er twee mrij-bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met MRIJ Zuid en MRIJ Oost. Beide dagen werden bezocht door enthousiaste mrij-veehouders uit heel Nederland. Daarbij stond mrij dit jaar ook internationaal in de belangstelling en mocht MRIJ Zuid een zeer geïnteresseerde groep Engelse bezoekers ontvangen.

Onder het genot van een hapje en een drankje werden ervaring uitgewisseld en werd er volop kennis gedeeld. De CRV-resultaten werden besproken en daarna volgde de interessante inleiding ‘sturen of gestuurd worden’. Ook werden de mrij-stieren van CRV getoond. Erg leerzaam waren de bedrijfsbezoeken bij de familie Spierlings-van de Sanden in Den Dungen en de familie Berendsen in Groenlo.

Bedrijfsbezoek MRIJ zuid

Mrij koe van het jaar 2014 Marijke 48 (v: Mario) van de familie Spierlings- van de Sanden in Den Dungen

Mrij-koe van het jaar 2014 Marijke 48 (v: Mario) van de familie Spierlings-van de Sanden in Den Dungen

Het bedrijf van de familie Spierlings-van de Sanden heeft een gemiddeld ruim 5 jaar oude veestapel van 120 melkkoeien. Het ruwvoer wordt met maximaal 6 kg brok aangevuld naast enkele bijproducten.

Bedrijfsbezoek MRIJ Oost

De bijzondere resultaten doornemen in de stal bij de familie Berendsen in Groenlo.

De bijzondere resultaten doornemen in de stal bij de familie Berendsen in Groenlo.

Het bedrijf van de familie Berendsen in Groenlo bestaat uit een veestapel van 80 mrij-koeien en beschikt over eigen ruwvoer. Het bedrijf gebruikt bijna alleen proefstieren: ”Ik heb vertrouwen in het fokkerij-inzicht van CRV voor de toekomst. Daarnaast selecteer ik op de kracht van onze koeien met name op gebied van eiwitpercentage.”
De gemiddelde leeftijd van de aanwezige koeien is 5.10 jaar en het vervangingspercentage is 15-20 % op jaarbasis. De sobere en simpele bedrijfsvoering laat verder prima melkgeldopbrengst en omzet en aanwas zien met lage kosten en zeer lage dierdagdosering.

Inspirerende bedrijfsbezoeken
Op beide bedrijfsbezoeken werden de bezoekers meegenomen in het enthousiaste verhaal van de veehouders. Naast het bekijken van prachtige koeien ontstond er een boeiende interactie waarbij het enthousiasme over het mrij-ras niet onder stoelen of banken werd gestoken. De dag eindigde dan ook eensgezind:

“Mrij is duurzaam, efficiënt, dubbeldoel, heeft lage dierenartskosten: gewoon het perfecte ras!’