Jurydagen 2015 druk bezocht

categorie Coöperatie
7
jul
2015
0
Reacties

Op 25 juni, 29 juni en 2 juli organiseerde het CRV-stamboek de jurydagen. Ruim 80 mensen hadden zich hiervoor aangemeld. Zij werden gastvrij ontvangen op drie veehouderijen in Nederland en Vlaanderen.

Tijdens de jurydagen bracht hoofdinspecteur Arie Hamoen de juryleden op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rond de exterieurbeoordeling. Hoe geef je een mondelinge toelichting? Hoe prepareer je koeien? De juryleden waren het erover eens dat zij een grote rol spelen bij het juist keuringsklaar maken van dieren. Omwille van het dierenwelzijn spraken ze bijvoorbeeld af dat dieren waarvan de uiers te vol zijn en die daardoor niet goed kunnen lopen, duidelijk lager worden geplaatst.

Showkoe vs. commerciële koe
Voor het middagprogramma stelden alle gastveehouders mooie groepen beschikbaar om te keuren. Dit leidde tot goede discussies over de plaatsingen, waarbij de sfeer steeds prettig en ongedwongen bleef. Vooral op de jurydag bij Barendonk Holsteins in Beers (NB) was het niveau van de toelichtingen hoog. En bij de familie Vernooij in Oosterwolde (FR) moesten de juryleden principiële keuzes maken tussen het showtype en de meer commerciële koe. Het fokdoel blijft toch een probleemloze koe die de productie aankan, maar ook uitstraling heeft.

Vlaamse jurylijsten verjongen
Op de Schoolhoeve Axelwalle in Oudenaarde (OV) werden naast actieve juryleden ook finalisten van de wedstrijd Kijk op Keuren uitgenodigd, evenals aspirant-juryleden en enkele veehouders met uitgesproken interesses om jurylid te worden.

Omdat steeds meer Vlaamse jongeren warmlopen voor veebeoordelen, startte CRV in 2012 samen met enkele Vlaamse landbouwscholen het project Kijk op Keuren, een cursus veebeoordelen en jureren voor jongeren tot 30 jaar. Anders dan in Nederland worden er in Vlaanderen namelijk geen wedstrijden rond dit thema georganiseerd. De cursus werd in 2012 en in 2014 op ruim tien locaties gegeven en begint zijn vruchten af te werpen. De winnaars van beide edities werden uitgenodigd voor de jurydagen.

Leren door te doen
Deelnemen aan jurydagen helpt zowel deelnemers van Kijk op Keuren als aspirant-juryleden in hun ontwikkeling tot volwaardig jurylid. Michiel Beyers, winnaar van Kijk op Keuren 2014, is positief over de jurydagen: ‘Het is goed en leuk om bij elkaar te komen en van gedachten te wisselen. Zo kun je van elkaar leren.’ Jim Pluym, veehouder en actief jurylid, vult hem aan: ‘Hier kun je goed met elkaar discussiëren en vooral leren door te doen. En je kunt beter hier fouten maken dan in de ring.’

Kortom, de jurydagen 2015 waren een succes. De actieve en de aankomende juryleden kijken alweer uit naar de volgende editie.

 

Meer weten over het toiletteren en voorbrengen van dieren? Of over het beoordelen van het uiterlijk van uw koeien? Alle informatie over het beoordelen, toiletteren en voorbrengen hebben wij voor u gebundeld in het boekje ‘Kijk op keuren