Discussie maakt jurydagen leerzaam

categorie Coöperatie
10
jul
2018
0
Reacties
jurydagen stamboek

CRV vindt het belangrijk om juryleden voor fokveedagen en prijskampen te helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen. Daarvoor organiseren we als stamboek iedere twee jaar aan het begin van het keuringsseizoen een aantal jurydagen.

De grote opkomst voor de jurydagen laat zien dat deze ‘oefendagen’ voor juryleden in een behoefte voorzien. De meer dan 60 deelnemers voerden levendige discussies met elkaar en juist dat maakt deze dagen leerzaam. De jurydagen zijn een mooie gelegenheid om te oefenen en van elkaar te leren. Ieder jurylid heeft zijn eigen smaak en voorkeur en daardoor is het jureren ook spannend. De kunst is om de plaatsing zo toe te lichten dat de inzenders en toeschouwers op een keuring de keuzes van de jury begrijpen.

Richtlijnen stamboek

‘Uiteraard geven we vanuit het stamboek een richtlijn mee voor de keuringsring. Wat ons betreft moet functioneel exterieur leidend zijn voor de plaatsing’, geeft Gerbrand van Burgsteden aan. Hij is hoofd stamboek en registratie van Coöperatie CRV. ‘Dat wil zeggen dat we graag koeien op kop zien die over beste uiers en benen beschikken en de bouw hebben om een hoge levensduur te realiseren. Ook zien we graag dat dat juryleden bij jonge dieren de jeugd en potentie om door te groeien waarderen.’ Tijdens de jurydagen pakten de juryleden deze lijn goed op. De plaatsingen kwamen goed overeen en de verschillen werden duidelijk toegelicht. De jurydagen bleken tenslotte ook dit jaar weer een sociale functie te vervullen. Juryleden staan vaak als duo in de ring en dan is het heel prettig als je elkaar alvast een beetje kunt leren kennen.

 

Juryleden oefenen tijdens jurydagen

Voor veehouders uit Nederland en Vlaanderen die regelmatig jureren op fokveedagen, organiseert CRV elke twee jaar de zogenaamde jurydagen. De families Albring in Drouwenermond en Van Loenhout in Prinsenbeek stelden dit jaar hun koeien beschikbaar voor het oefenen van de (potentiële) juryleden. De deelnemers kregen hier drie rubrieken met zes dieren gepresenteerd. Elk jurylid moest deze rubrieken individueel plaatsen en één rubriek mondeling toelichten. Een referentiejury van twee personen bepaalde de definitieve plaatsing.
Een jurydag is geen (veebeoordelings)wedstrijd, maar de plaatsing van de deelnemers is wel vergeleken met die van de referentiejury. Zo kunnen juryleden van elkaar leren, hun vaardigheden aanscherpen en de lijn van keuren uniformeren.