Alpe d’HuZes: betrokken bij mensen met kanker

Voor de tiende maal is de Franse berg Alpe d’Huez het decor van een goed doel dat veel mensen persoonlijk raakt. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ gaan op 4 juni duizenden sporters zoveel mogelijk geld binnenhalen voor kankeronderzoek.

Logo Alpe D'HuZes - 125Alpe d’HuZes ging in 2006 van start met 66 deelnemers. Afgelopen jaar waren het er bijna 5.000. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de strijd tegen kanker. Afgelopen jaar haalde Alpe d’HuZes ruim 13,5 miljoen euro binnen. De CRV-teams namen daarvan bijna € 132.000 voor hun rekening.

Prestatie van formaat
Voor zo’n mooie opbrengst moet je wel een prestatie van formaat leveren. Het traject van ruim dertien kilometer stijgt gemiddeld acht procent, over een hoogteverschil van zo’n 1.000 meter. Deelnemers gaan de berg lopend of fietsend op – één tot maximaal zes keer. Onder hen zijn goed getrainde sporters, maar ook mensen die zelf kanker hebben. Ze helpen elkaar samen de berg op.

Antistrijkstokbeleid
Alpe d’HuZes kiest ervoor om dit evenement volledig met vrijwilligers te organiseren. Zo kan de stichting garanderen dat elke euro direct naar KWF Kankerbestrijding gaat. In 2013 was er enige commotie rond dit beleid vanwege de honorering van een van de oprichters. Op haar site geeft Alpe d’HuZes hierover uitleg.

De organisatie benadrukt dat ze pal wil staan voor haar antistrijkstokbeleid. Ze heeft een Raad van Toezicht en een Vrijwilligersraad geïnstalleerd om het bestuur te adviseren en te controleren.

KWF Kankerbestrijding zet het geld van Alpe d’HuZes in voor onderzoek dat ‘een zo groot mogelijk voordeel oplevert’ voor mensen die kanker hebben of krijgen. Zodat steeds meer mensen met deze ziekte in leven blijven.

 Doe mee en steun ons team in de strijd tegen kanker!

Lees het laatste nieuws rondom CRV en Alpe d’HuZes

 

MAAK KENNIS MET HET CRV-TEAM

In 2015 staat CRV voor de vierde keer aan de start van Alpe d’HuZes. In ons team van 9 zeer gemotiveerde deelnemers zijn de melkveehouders opnieuw goed vertegenwoordigd. De sporters zijn al volop in training voor 4 juni. Doel: minimaal € 45.000, – binnenhalen. Uiteraard is uw steun meer dan welkom.

Wie zijn onze deelnemers?

Alie de Haaij (28) – Melkveehoudster
Alie-de-Haaij

In 2013 verloor ik mijn broer Klaas aan buikvlieskanker. Hij was nog maar 40. Je moet het verdriet verwerken, maar ik heb me ook lang machteloos gevoeld. Alpe d’HuZes laat zien dat je wel degelijk wat kunt doen. Mijn broer en zus hebben in 2014 het goede voorbeeld gegeven. Dit jaar doe ik zelf mee. Ik ben blij dat ik de machteloosheid die ik voelde tijdens het ziekbed van Klaas nu om kan zetten in concrete actie. Veel ervaring op de racefiets heb ik niet, maar mijn motivatie om een flink bedrag bij elkaar te fietsen is er niet minder om.

 

 

 

 

Sierd Dolstra (57) – Melkveehouder

Sierd-Dolstra

Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk onderzoek is. Onze dochter Sieta was 7 toen ze kanker kreeg en mede door kennis en de juiste behandeling heeft zij het overleefd. Haar ziekte had grote impact op ons gezin en jaren later merk je wat de blijvende gevolgen zijn. Ik ben een fervent fietser en dat kan ik nu mooi laten samenvallen met dit belangrijke doel. Ik fiets voor Sieta en natuurlijk ook voor vele anderen. Meer geld voor onderzoek, meer kans om de kanker te overleven. Het is bitterhard nodig.

 

 

 

 

 

Annalies Dolstra (25) – Boerendochter en woonbegeleider gehandicaptenzorg

Annalies-Dolstra

Toen mijn vader zich had aangemeld was ik ook meteen enthousiast. Ik ben meegegaan naar de informatiebijeenkomst bij CRV en toen was ik ook om. Als boerendochter mag ik nu samen met mijn vader meedoen in het CRV-team. Mijn zusje Sieta heeft de ziekte overwonnen maar in 2014 verloor ik wel mijn schoonvader Appie aan darmkanker met uitzaaiingen. Het is duidelijk dat er meer geld nodig is voor onderzoek. Hopelijk slagen we er in om een flink bedrag bij elkaar te fietsen.

 

 

 

 

Tanja Both (23) – Runt samen met haar ouders en broer een melkveedrijf/zorgboerderij

Tanja-Both

Iedereen kent wel iemand in zijn naaste omgeving die moet strijden tegen deze oneerlijke ziekte. Ik zag hoe mijn oma 3 jaar lang alles deed om kanker te overwinnen. Ze bleef positief en klaagde nooit over pijn, maar uiteindelijk heeft ze de strijd verloren. Ze was pas 66. Samen met mijn vriendin Alie, die haar broer Klaas verloor, ga ik op 4 juni met hart en ziel de strijd tegen kanker aan! Voor mijn oma en Klaas is het helaas te laat, maar zij zullen deze week extra dicht bij ons zijn.

 

 

 

 

 

Henk Lutke Willink – Inspecteur CRV 

Henk-Lutke-Willink

Afgelopen jaar heb ik een burn-out gehad. Tijdens mijn revalidatie werd mij gevraagd welke doelen ik nog zou willen stellen en behalen. Meedoen aan Alpe d’HuZes  stond al een paar jaar op mijn to-do-lijst. Mijn moeder is op jonge leeftijd overleden aan kanker. Je vergeet nooit hoe ingrijpend en verdrietig dat was voor haar en haar omgeving. Een keer moeten we deze ziekte onder controle krijgen. Voor het zover is, moet er nog veel extra geld beschikbaar komen voor  genezing en bestrijding van  kanker. Daar wil ik me voor graag voor inzetten.

 

 

 

 

 

Janbert Esselink (39) – Melkveehouder

Janbert-Esselink

Ik heb pas sinds vorig jaar een racefiets, maar toen ik de uitnodiging zag in CRV magazine heb ik geen moment getwijfeld om mee te doen. Binnen mijn familie en kennissenkring komt kanker voor, het is vreselijk te zien welke impact dit heeft op deze personen en hun omgeving. Ik wil op 4 juni het maximaal aantal keren de top van de berg halen. Iemand die kanker heeft moet immers ook het maximale geven in de strijd tegen de ziekte.

 

 

 

 

 

Ate Lindeboom (64) – Voormalig directeur CRV

Ate-Lindeboom

Het is bijna 25 jaar geleden dat ik mijn moeder verloor aan darmkanker, na een jarenlange ongelijke strijd. Een traumatische ervaring, met een groot gevoel van onmacht. De onmacht die ik toen ervaren heb – en soms nog ervaar – wil ik omzetten in kracht. Mijn deelname is dan ook een eerbetoon aan mijn moeder. En nu ik met pensioen ben, wordt het tijd om mijn steentje bij te dragen aan het onderzoek tegen kanker. Naar ik hoop samen met u onder het motto: Doen is de enige optie!

 

 

 

 

 

 

Henk Lankhorst (55) – Melkveehouder

Henk-Lankhorst

Afgelopen jaar werden mijn zus An en haar vriendin Francis allebei getroffen door kanker. An is succesvol geopereerd aan longkanker, maar haar vriendin heeft alvleesklierkanker met uitzaaiingen en kan niet meer genezen. Zij heeft een sterke wil om zo lang mogelijk te genieten van wat het leven haar nog te bieden heeft. Voor mij des te meer een motivatie om op 4 juni de Alpe d’Huez zo vaak mogelijk te beklimmen en samen met het CRV-team een mooi bedrag voor kankeronderzoek bij elkaar te fietsen.

 

 

 

 

 

Petra Groot Nibbelink (35) – Boerendochter en zelfstandig ondernemer

Petra Groot Nibbelink

Toen ik vorig jaar voor het eerst met de auto naar de top van de Alpe d’Huez reed dacht ik: hoe heb ik het in mijn hoofd kunnen halen om te denken dat ik deze berg op kan fietsen, niet te doen! Toen dacht ik aan alle mensen met kanker, die nog een veel zwaardere strijd moeten leveren. Dus geen excuses en uiteindelijk was met drieënhalve  klim en een mooi bedrag voor het KWF mijn missie geslaagd. Op 4 juni ga ik er weer voor. Ditmaal met een knipoog naar mijn eigen roots: als boerendochter mee in het team van CRV. Heel erg leuk om hier onderdeel van uit te mogen maken en bijzonder om weer voor dit mooie doel geld in te zamelen.

 

 

 

Chris Schrooten (51) – Teamcaptain en onderzoeker CRV

Chris-Schrooten

Eind 2013 ben ik 50 geworden, gezond en wel. Dat is niet iedereen gegeven, en vaak is kanker daar de oorzaak van. Daarom heb ik toen besloten om vorig jaar deel te nemen aan Alpe d’HuZes met het team van CRV, om zo met mijn ‘gezonde’ lichaam iets te kunnen betekenen voor het onderzoek naar de kankerbestrijding. Het doel, zes keer naar boven fietsen, heb ik bereikt, maar wat me nog langer bij zal blijven is de ervaring van een week vol emotie, saamhorigheid, met z’n allen gaan voor een mooi doel. In 2015 zet ik me daarom weer in voor Alpe d’HuZes, nu als teamcaptain, zodat anderen hetzelfde kunnen ervaren. De basis is gelegd, er is een team samengesteld met supergemotiveerde, betrokken, enthousiaste mensen, met wie ik het Alpe d’HuZes-avontuur graag wil gaan beleven.

 

 

Lees het laatste nieuws rondom CRV en Alpe d’HuZes